fbpx

Branka Slavica: Bit će to besana noć za Amerikance

Izbori…

Branka Slavica o predstojećim američkim predsjedničkim izborima i dopisničkim danima u Washingtonu

Branka Slavica– Zbog iščekivanja ishoda napete utrke između demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i republikanskoga kandidata Donalda Trumpa bit će to besana noć za Amerikance, ali i ostatak svijeta – rekla je Branka Slavica.
U utorak 8. studenoga svjetska pozornost bit će usmjerena na izbore za 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koje će za Hrvatsku radioteleviziju, uz kolegu Tihomira Vinkovića s Hrvatskoga radija, pratiti dugogodišnja novinarka i urednica te dopisnica Hrvatske televizije iz SAD-a Branka Slavica.
– Odmah na početku s pojavom Donalda Trumpa i Bernieja Sandersa bilo je jasno da kampanja neće biti dosadna. Nitko prije 18 mjeseci nije očekivao da će njujorški biznismen postati predsjedničkim kandidatom republikanaca i da će 75-godišnji liberalni senator iz Vermonta postati takva politička zvijezda demokrata, osobito među mladima. Washington je u svojevrsnoj napetosti, a silina je emocija, strahova i podjela koje su isplivale na površinu tijekom kampanje bila neočekivana – pojašnjava Branka Slavica.
Za američke birače primjećuje da su jako angažirani i da prate sve što se događa, ponajviše na mreži, no uglavnom vjeruju izvorima koji idu u prilog njihovim političkim uvjerenjima.
Branka Slavica– Mnogo je tjeskobe, straha od onoga što donosi budućnost i osjećaja da je presudno da pobijedi njihov kandidat. Organizacijski, stranački skupovi, konvencije i debate – svi politički događaji imaju tijekom cijele kampanje dozu zabave i spektakla – ističe HRT-ova dopisnica kojoj su ovo treći američki izbori. Uspoređujući ih kaže:
– Mislim da se ništa ne može usporediti s 2008. i pojavom tadašnjega predsjedničkog kandidata Baracka Obame. To je bilo vrijeme zanosa i političkoga romantizma. Čak i oni koji nisu glasovali za njega, bili su ispunjeni ponosom zbog prvoga predsjednika crnca i osjećaja da se događa nešto veliko. Godine je 2012. bila redovita izborna godina s dvama ozbiljnim političarima u utrci: Barackom Obamom i Mittom Romneyjem. U 2016. nema pozitivnoga uzbuđenja čak ni zbog činjenice da bi Hillary Clinton mogla postati prva predsjednica. Donald Trump definitivno je ukrao ove izbore, medijska je opsesija – ističe Branka Slavica.
U izbornoj će noći za gotovo sve informativne emisije Hrvatske televizije i Hrvatskoga radija Branka Slavica izvješćivati iz stožera Hillary Clinton, a kolega Tihomir Vinković javljat će se iz stožera Donalda Trumpa.

Foto: Press