fbpx

Božić u Beču – sjajit će uz manju potrošnju energije

Bečke će ulice i ove godine zablistati u božićnom sjaju, no uz manju potrošnju energije

Dok su prošle godine božićne lampice svijetlile čak 660 sati, ove će godine biti upaljene ukupno 364 sata, a energija će se uštedjeti i upotrebom LED tehnologije.

Ulice austrijske prijestolnice i ove će godine obasjati božićne lampice. Radi uštede energije koristit će se više LED rasvjete, a lampice će gorjeti kraće nego inače. Dok su prošle godine svijetlile čak 660 sati, ove će godine vrijeme osvjetljenja biti skraćeno na ukupno 364 sata. Tako će lampice biti upaljene od 18. studenog sve do 8. siječnja 2023., i to od 15 sati do 22 sata, a ne do ponoći kao što je bio slučaj do sada.

Božić u Beču

Slika: Poznata bečka trgovačka ulica Kohlmarkt u sjaju © Krewenka/Steinbrenner

Predstavnici bečkih trgovaca odlučili su da će unatoč trenutačnoj situaciji i porastu cijena energenata gotovo 30 trgovačkih ulica u centru austrijske metropole ponovno zablistati u božićnom sjaju. Njihovu odluku podržala je Bečka gospodarska komora i Grad Beč.

Kao razlog za to navedena je simbolika božićne rasvjete koja će ove teške zime ljudima dati osjećaj optimizma u predbožićno vrijeme. Ona privlači više ljudi na ulice, kako stanovnika grada, tako i turista te uljepšava izgled grada. Time žele potaknuti i kupovinu kod lokalnih trgovaca, a ističu da rasvjeta građanima također pruža sigurnost.

Zadnjih deset godina za blagdane kao rasvjetu u Beču sve više koriste LED lampice. Bečka gospodarska komora predviđa da će zahvaljujući upotrebi LED tehnologije i skraćenom vremenu osvjetljenja ovogodišnja potrošnja električne energije iznositi samo oko 49.000 kWh, što otprilike odgovara godišnjoj potrošnji od 14 stambenih jedinica s po četiri člana kućanstva.

Foto: Press  – Eurocomm-PR/Matea Čuljak