Hrvatski filmovi na Međunarodnom filmskom festivalu!
By redakcija On 29 lip., 2015 At 05:49 PM | Categorized As Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Karlovy Vary…

International Film Festival

Hrvatski filmoviUkupno četiri hrvatska dugometražna igrana filma bit će prikazana na ovogodišnjem 50. izdanju prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, koji se održava od 3. do 11. srpnja 2015. godine. Uz debitantski dugometražni film Ivone Juke ‘Ti mene nosiš’, koji će biti prikazan u natjecateljskom programu East of the West, publika će vidjeti i ‘Kosca‘ Zvonimira Jurića, ‘Takva su pravila‘ Ognjena Sviličića i ‘Zvizdan‘ Dalibora Matanića, dok će u industrijskom dijelu festivala biti predstavljene tri hrvatske manjinske koprodukcije koje su dobile potporu HAVC-a.
Debitantski dugometražni film ‘Ti mene nosiš’ redateljice Ivone Juke bit će prikazan u natjecateljskom programu East of the West koji donosi prve i druge filmove talentiranih redatelja iz istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza. ‘Kosac’ će pak biti prikazan u programu deset filmova po izboru kritičara Varietyja, ‘Takva su pravila’ uvršten je u program Another View (Drugi pogled) koji donosi djela koja nude svjež i kreativan pristup filmskoj formi i kontekstu, dok će ‘Zvizdan’ biti prikazan u programu Horizonti (Horizons) koji donosi pretpremijerna prikazivanja filmova nagrađenih na drugim festivalima, a koji idu u širu distribuciju.
Na jednodnevnoj prezentaciji novih dugometražnih filmova iz srednje i istočne Europe Works in Progress, koja je namijenjena međunarodnim distributerima, prodajnim agentima i koordinatorima festivalskih programa, bit će predstavljene dvije hrvatske manjinske koprodukcije koje su dobile potporu HAVC-a: ‘Houston, imamo problem!’ Žige Virca u koprodukciji hrvatskog Nukleus Filma i ‘Rosa’ u režiji Denijala Hasanovića i koprodukciji hrvatske kuće Focus Media. U programu Docu Talents from the East bit će predstavljen dokumentarni film ‘Četiri putovnice’ u režiji Mihajla Jevtića i koprodukciji hrvatskog Fade In-a.
Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala A kategorije na kojem se godišnje prikaže preko dvjestotinjak najnovijih filmskih naslova. Festival godišnje prati preko 500 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta, a hrvatski filmovi redovito gostuju na ovoj manifestaciji. Nagrade na festivalu u posljednjih su 15-ak godina osvojili Maršal Vinka Brešana (2000.), Tu Zrinka Ogreste (2004.), Armin Ognjena Sviličića (2007.), Nije kraj Vinka Brešana (2009.), Neka ostane među nama Rajka Grlića (2010.), a lani je nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarni film dobio Autofocus Borisa Poljaka.

Foto: Press

comment closed