fbpx

Prva večer: U traganju za izgubljenom poezijom

U traganju za izgubljenom poezijom započinje s večeri poezije iz pera Ane Brnardić, Marije Čudine i Anne Carson

Prvu večer poetsko-glazbenog ciklusa “U traganju za izgubljenom poezijom” u novouređenom Teatru Rugantino, Ciklusa koji će se moći gledati na platformama Facebook i YouTube (Teatar Rugantino), morali smo odgoditi zbog visoke temperature jednog od izvođača (koja je srećom bila – samo temperatura). Tako da Ciklus započinjemo 11. travnja u 19 sati s inicijalno zamišljenom drugom večeri – večeri autorica. Izbornik je također Ivica Prtenjača, a poeziju Ane Brnardić, Marije Čudine i Anne Carson čitat će glumice Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić, Jelena Miholjević, Lada Bonacci i Nataša Kopeč.

poezijom

Jedanaestog travnja u Teatru Rugantino koji je preuređen u pravu malu kazališnu scenu u Tomašićevoj 4, započinje poetsko-glazbeni ciklus “U traganju za izgubljenom poezijom” i to s večeri pjesnikinja – prema izboru Ivice Prtenjače koji će biti i moderator večeri. Poeziju dviju autorica rođenih u Hrvatskoj, Ane Brnardić i Marije Čudine, te Kanađanke Ann Carson – čitat će glumice Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić, Jelena Miholjević, Lada Bonacci i Nataša Kopeč, a večer će upotpuniti istaknuti zagrebački jazz gitarist i skladatelj Ivan Kapec. Snimatelj Robin Pretković kamerom će zabilježiti kompletno događanje, a snimka će se u roku od 48 sati moći pogledati na platformama Facebook i YouTube (Teatar Rugantino), tako da ćemo u ova teška vremena epidemije i protuepidemijskih mjera Rugantinovoj publici kao i svima koji vole kazalište, književnost i poeziju – donijeti u njihove domove osobit poetski doživljaj. Večeri će prisustvovati i pjesnikinja Ana Brnardić.
Izbornik Ivica Prtenjača rekao nam je o pjesnikinjama koje je odabrao te razlozima svog izbora:
– Odabrao sam tri pjesnikinje za koje mi se čini da provode zanimljivu konstantu mraka u svojoj poeziji, a opet da je taj mrak pričljiv, razgranat i na neki način čvrsto postavljen u samu njihovu stvaralačku os. Ne radi se naravno o nihilizmu iz srednje škole, to nikako, riječ je po meni o mogućnosti da se priča tiho, iz sjene, a razarajuće.
Ana Brnardić zanimljiva mi je zato što je i akademska glazbenica, violinistica, a njezin pjesnički rast bilježim u svakoj njezinoj novoj knjizi. S druge strane, važnost njezinog teksta u pametnom je odnosu s njezinom nenametljivom prirodom, dok naime drugi besramno promoviraju svaki svoj treptaj, ona radi i šuti.
Marija Čudina nažalost je nedovoljno poznata, a opet, evo otkrivaju je. Živjela je u Beogradu, suprug joj je bio slikar Leonid Šejka, pripadala je jednom drugom kulturnom krugu i premda antologizirana i svojim knjigama prisutna u Hrvatskoj, ostala je nekako u sjeni, najviše zato što se kretala ulicama jednog drugog grada. Osim poezije postoji i prozna knjiga Amsterdam, gusto, zagasito i zanimljivo štivo.
Anne Carson kanadska je spisateljica čije se ime posljednjih godina spominje u najužim izborima za Nobelovu nagradu. Donedavno nismo imali njezin prijevod na hrvatski, a onda se toga prihvatio pjesnik Miroslav Kirin i podario nam veliku pjesnikinju, poeziju zavodljivog nemira, punu obraćanja, atmosferičnu i promišljenu. Pokatkad opasnu poput vrlo oštrog noža, spasonosnog za oslobađanje od konopaca malograđanštine kojima smo svi nekako svezani.”

Nakon večeri pjesnikinja 11. travnja, slijede dvije večeri (25. travnja i 9. svibnja) u kojima će izbornik poezije, a ujedno i moderator biti Miljenko Jergović – čije je pjesme odabrao te tko će ih čitati – u sljedećim objavama. Kako smo imali izuzetno velik interes medija za prvu najavljenu večer, koja je nažalost morala biti otkazana – pjesme Arsena Dedića, Leonarda Cohena i Boba Dylana prema izboru Ivice Prtenjače, te u izvedbi Gordane Gadžić, Nataše Kopeč, Sretena Mokrovića, Filipa Vidovića i Ivana Colarića – ovom prigodom odgovaramo na sve upite kad će ta večer biti održana – u svibnju, kad će svi za tu večer najavljeni glumci biti slobodni, što je i razlog da je nismo samo pomakli na 11. travnja. Datum ćemo najaviti na vrijeme.
Zahvaljujemo Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske što je financijskom podrškom pridonijelo realizaciji ciklusa “U traganju za izgubljenom poezijom”, a sve ljubitelje poezije pozivamo da nas gledaju na Facebooku i YouTubeu.

Za kraj, rečenica Gordane Gadžić, producentice i idejne tvoriteljice poetsko-glazbenog ciklusa “U traganju za izgubljenom poezijom” te umjetničke ravnateljice Teatra Rugantino, koja će ovim ciklusom ispuniti svoju davnu želju o poetskim večerima u svom teatru:
– Iako smo u sudaru sa životom, u toj egzistencijalnoj borbi s materijom, vremenom nekako ogrubjeli i otvrdnuli, želim iznova dati priliku jednom mekšem i nježnijem svijetu. Svijetu u kojem je čežnja za poezijom u našem životu i dalje živa.

Foto: Press – U traganju za izgubljenom poezijom