Akcija: Jedan zdravi topli obrok za sve učenike srednjih škola
By redakcija On 10 stu., 2017 At 12:46 PM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Zagreb…

Topli obrok– Ako želimo da naši učenici budu uspješni budući građani koji se odgovorno brinu o društvu, budimo i mi prema njima odgovorni tako da im organiziramo barem jedan zdravi obrok tijekom dana. To je naša obveza kao javnoga medijskog servisa svih građana Republike Hrvatske, odnosno institucije hrvatskoga društva, i izvršit ćemo je u dogovoru s drugim odgovornim institucijama koje se bave mladima – ističe začetnica te kampanje i akcije, novinarka i urednica Hrvatske radiotelevizije Sunčica Findak.
Redakcija za obrazovanje i znanost Informativnoga medijskog servisa Hrvatske radiotelevizije pokreće edukacijsku javnu kampanju i akciju Jedan zdravi topli obrok za sve učenike srednjih škola. Riječ je o akciji koju su novinari i urednici ove redakcije odlučili pokrenuti nakon što su proveli jednomjesečno istraživanje o prehrambenim navikama mladih u Republici Hrvatskoj. Došli su do zabrinjavajućih podataka jer ankete među srednjoškolcima pokazuju kako se ne hrane zdravo. Naime, nemaju se prilike hraniti zdravo tijekom dana jer u školama nemaju organiziran topli obrok.
Stručnjaci Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kažu kako svaki drugi srednjoškolac niti ne doručkuje. Pripadnici te ranjive društvene skupine, o kojoj treba voditi računa na brojnim društvenim razinama, za doručak najčešće konzumiraju peciva i gazirana pića te druge namirnice niske hranjive vrijednosti. Budući da je riječ o adolescentima, nužno je da konzumiraju zdravu hranu i razvijaju zdrave prehrambene navike u cilju uspješnoga fizičkog i mentalnog razvoja. Stručnjaci iz europskih država poput Finske, Švedske i Francuske smatraju kako zdravi školski obroci njihovim učenicima pomažu da bolje prolaze na testovima, da su koncentriraniji na nastavi te u konačnici da pokazuju i bolje rezultate.
U osnovnim školama školska je prehrana organizirana jer je, među ostalim, osnovna škola obvezna to činiti, za razliku od srednjih škola u kojima to nije slučaj. Iz svih navedenih razloga Redakcija za obrazovanje i znanost Informativnoga medijskog servisa Hrvatske radiotelevizije odlučila je pokrenuti kampanju i akciju Jedan zdravi školski obrok za sve učenike srednjih škola, kojom će se zalagati za bolje sutra hrvatskih srednjoškolaca.

Foto: Press – Krasnodar Peršun za HRT, imagebase

comment closed