fbpx

Kako je Antun Ponoš spasio zanemarene životinje iz Budrovaca

Kod Đakova…

Odlučio sam otkupiti sve životinje i dogovorio se o tome s vlasnikom. No problemi u vezi s preseljenjem životinja postali su veliki, a kako sam ih riješio, pogledajte u sutrašnjoj emisiji, poručuje Antun Ponoš

Antun PonošNakon što je prije nekoliko dana javnost uznemirila videosnimka zanemarenih životinja s posjeda u Budrovcima kod Đakova, veliki ljubitelj životinja i autor popularne HRT-ove emisije Kućni ljubimci, koja je u siječnju proslavila svoj 28. rođendan, Antun Ponoš, odlučio je pokrenuti akciju spašavanja dvaju magaraca. Ekskluzivna reportaža o zbrinjavanju nesretnih životinja prikazana je danas u izdanju emisije Kućni ljubimci na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 10.05.
– Kako sam putem Facebooka dobio informaciju o svemu i pogledao videosnimku, kontaktirao sam s njezinim autorom, susjedom farme koji mi je otkrio sve pojedinosti. Nazvao sam policiju u Đakovo i veterinarskoga inspektora, a oni su odmah izišli na teren i obavili očevid. Našli su jednoga smrznutog i uginulog magarca, a drugoga u agoniji, kojega je veterinarski inspektor odmah uspavao te jednu smrznutu i uginulu svinju. Sve te životinje danima nisu imale što jesti, a tjedan je dana svaku noć temepratura bila niža od – 20 Celzijevih stupnjeva. Veterinarski  inspektor u telefonskome razgovoru mi je sve prepričao i rekao da su druge preživjele životinje dobro. Riječ je o dva magarca i jedanaest svinja. Očekivao sam da će ih sve oduzeti i premjestiti na neko bolje mjesto, no to nije učinjeno. Kad su sutradan sve životinje preživjele još jednu hladnu noć, ja sam u međuvremenu kontaktirao s Ministarsvom poljoprivrede Republike Hrvatske i ministrom Tomislavom Tolušićem, koji mi je obećao pomoći. Odlučio sam otkupiti sve životinje i dogovorio se o tome s vlasnikom. No problemi u vezi s preseljenjem životinja postali su veliki, a kako sam ih riješio, pogledajte u sutrašnjoj emisiji Kućni ljubimci – rekao je Antun Ponoš.
Gledatelji su mogli vidjeti i videosnimke utovara, prijevoza i smještaja magaraca Bepa i Luigija u njihov novi dom u Kobilićima pokraj Velike Gorice, razgovore s gospodinom Vladimirom Moskaljom – svjedokom stravičnih uvjeta u kojima su životinje boravile prije zbrinjavanja, gospodinom Daliborom Garićem iz Pleternice koji je pomogao u prijevozu magaraca te Iris Ban Krošelj, predsjednicom udruge Animaleks koja pravno prati ovakve slučajeve zanemarivanja i zlostavljanja životinja.

Foto: Press