fbpx

Hrvatska animacija na festivalu Tindirindis!

Litva…

TindirindisU natjecateljskim programima 13. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma Tindirindis, koji će se održati od 25. do 29. studenog 2015. godine u Vilniusu u Litvi, bit će prikazano više hrvatskih animiranih ostvarenja.
Tako će u natjecateljskom programu nazvanom Surreal World biti prikazani ‘Čoban‘ autora Matije Pisačića te ‘Wiener Blut‘ u režiji Pavla Štaltera i Zlatka Boureka, oba nastala u produkciji Zagreb filma. Čoban priča o Lajki, kujici koja je oteta i lansirana u svemir, te njenom vlasniku koji je kreće tražiti, dok Wiener Blut prati odlazak gospođe Sarike u židovski umirovljenički dom. Ono što je trebao biti miran kraj života, pretvara se u užas holokausta te sama postaje žrtvom.
U program C’est la vie uvrštena je hrvatska manjinska koprodukcija ‘Život s Hermanom H. Rottom‘ autorice Chintis Lundgren, nastala u koprodukciji s tvrtkom Adriatic Animation iz Pule i Umjetničkom organizacijom Anima iz Zagreba. Herman H. Rott je štakor panker koji živi sam u neurednom stanu, kojem se useljava mala mačka buržujka.
U program Stories for children uvrštena su još dva naslova: ‘Skriveni talent’ Mirana Miošića i ‘Slatki snovi’ Dinka Kumanovića, oba nastala u produkciji Zagreb filma. Skriveni talent priča o raspjevanom mačku Bjelobrku koji nema sluha, što ga ne sprječava da konstantno i katastrofalno pjeva. Slatki snovi prikazuje slučajan susret kućnog hrčka i para vjeverica koji ih poput sudbine vodi k ispunjenju snova.
Naposlijetku, u program Experimental films-shape T-figure Z uvršten je film ‘Eho’ autorice Antonije Begušić, također nastao u produkciji Zagreb filma, koji istražuje utjecaj snoviđenja na psihu.
Tindirindis je jedini festival animacije u Litvi, postoji od 2003. godine i posvećen je prikazivanju recentnih nekomercijalnih animiranih ostvarenja – kako priznatih autora, tako i studenata animacije.

Foto: Press