fbpx

Nicolas Quesnoit: Osjećam se kao Hrvat u duši!

Maestro…

Bila mi je velika čast imati priliku dirigirati ‘U boj! U boj!’

Maestro– Bila mi je velika čast imati priliku dirigirati ‘U boj! U boj!’ Nikole Šubića Zrinskog. Trudio sam se da ispadne što bolje moguće jer znam koliko je to djelo važno u povijesti ‘Lijepe naše’. Dao sam sve od sebe jer bez obzira ne moje francuske korijene, danas se zaista osjećam kao Hrvat u duši – rekao je Nicolas Quesnoit.
Nicolas QuesnoitZa izvedbu arije Nikole Šubića Zrinskog Nicolas je dobio dvije desetke. Svom mentoru i korepetitoru morao je savladati i prepričati slavnu bitku Nikole Šubića Zrinskog kako bi provjerio da li je dobro shvatio djelo. To mu je bilo puno teže nego naučiti dirigirati.
Treća emisija HRT-ova showa ‘Maestro‘ donijela je novo ispadanje – sudbonosna Aida presudila je Draženu Siriščeviću koji je napustio show. U ovoj emisiji pred ‘dirigentima’ bio je novi izazov. Dirigirali su ne samo Simfonijskim orkestrom već i Zborom HRT-a. Nakon što su tjedan dana vježbali marljivo sa svojim mentorima, stali su pred 120 glazbenika i sinoć su svi bolje komunicirali sa zborom nego s orkestrom.
Svejedno su desetke pljuštale u trećoj emisiji. Barbara Kolar je opet briljirala osvojivši desetku. Ozrenu Grabariću se isplatila neobična priprema ovaj tjedan u kojoj je širokim potezima kista vježbao legato  – osvojio je dvije desetke za svoju izvedbu ‘Zbora hodočasnika’ Richarda Wagnera. Areta Ćurković nam je najavila da će svoje dirigiranje nadoknaditi velikim srcem, tako je i bilo. Dok je dirigirala Verdijev ‘Zbor Židova’ njezin mentor Filip je komentirao kako ona to slavonski shvaća široko i otvorenog uma. Svi članovi žirija su pohvalili njezin ogromni napredak, uz opasku maestra Kranjčevića kako ne bi smjela imati dešperatno lice budući da dirigent mora bodriti ljude ispred njega. MaestroDamir Urban je u tjednu priprema bio sretan što uči i puni glavu novim saznanjima, suočio se s ruskom glazbom ali i ruskim jezikom. No, nakon izvedbe nije bio zadovoljan. Bodrila ga je Mirjam Pustički Kunjko kazavši mu kako se držao junački. Maestro Kranjčević je kazao kako se on jedini morao večeras suočiti s najtežim brojem u emisiji i da mnogi veliki dirigenti teško izlaze na kraj s ‘Polovjeckim plesovima’ iz ‘Kneza Igora’, pohvalivši pritom njegove prelaske na brzi tempo.
Žiri je pokazao koji su natjecatelji najslabiji, a dvoje s najmanjim ocjenama Damir Urban i Dražen Siriščević morali su pred članove orkestra. Članovi SO HRT-a pristupili su glasovanju i tako spasili jednog studenta, ovoga puta Damira Urbana. Treća emisija showa ‘Maestro’ donijela je i drugo ispadanje, Dražen Siriščević, neće vise biti naš maestro!
Četvrta emisija showa ‘Maestro’ na rasporedu je iduće subote 25. listopada iza 20,00 sati na HRT1 kada nas očekuju nove izvedbe i nova borba za najboljeg maestra.

Foto: Press