fbpx

Damir Urban: Publici u Osijeku ćemo dati sve od sebe!

Intervju…

Damir UrbanDamir Urban i njegov bend će nastupiti sutra u Osijeku, a uoči koncerta Scena.hr je razgovarala s umjetnikom.

Scena: Napokon će publika u Osijeku dočekati vaš koncert. Kako je došlo do organizacije koncerta?
Moram reći odmah na početku da se veselim koncertu u Osijeku iz više razloga. Kao prvo Osijek ima fenomenalan prostor za koncerte, znači prostor bivšeg kina Europa gdje je jedan od ljepših prostora uopće u kojima smo mi imali mogućnost nastupati i kojim imamo. Prostor je vrlo inspirativan i jedva čekamo koncert. S druge strane publika u Osijeku je sigurno jedna od pametnije publike koja se može poželjeti, ali vjerujem da Osječani to znaju jer sam to već istaknuo više puta, znači ne mislim da su oni nešto posebno emotivni ili da oni divljaju na koncertima, jednostavno imam osjećaj da su oni upućeni u izvođača koji je ispred njih i ne mislim sada tu samo na nas, već na bilo koga. Mislim da su vrlo pametna i kulturna publika. Što se tiče samog koncerta, dođemo na poziv organizatora, osim što imamo osobu koja se brine oko slaganja naših datuma, kontakata i ostalog što treba odradi to i dolazi do realizacije. Vrlo rijetko odbijamo koncerte, a što se financijske ili tehničke strane tiče nismo zaguljeni bend što bi se reklo i uvijek se nađe i dogovor. Rijetko se dogodi da negdje zapne i da do koncerta ne dođe. Pogotovo ne u ovakvom gradu i u ovakvom prostoru. Na koncertu u Osijeku publici ćemo dati sve od sebe kao što i uvijek dajemo. Osječka publika u tom slučaju nije izuzetak, mi svakom koncertu pristupamo kao da je prvi ili zadnji. To nas jako veseli i nismo jako dugo svirali jer smo radili na albumu tako da smo imali gotovo tri do četiri mjeseca pauzu. Tako da su nam sada koncerti kao da krećemo od početka i to nas jako veseli. Svirat ćemo sigurno novi singl i još neke stvari s nadolazećeg albuma te neke pjesme koje još nisu izvođene u Osijeku, a kojih smo se i sami poželjeli. A s druge strane odsvirat ćemo i pjesme prema kojima nas publika prepoznaje i po kojima nas jedan dio publike jedino i zna. Koncert će biti iz dva dijela. Prvi nešto čudniji, manje poznat publici, a jedan je od best off varijante.

Damir UrbanScena: Nema vas puno po medijima, što trenutno radite?
Pa nekada mediji nisu zainteresirani za nešto što mi radimo , a više je situacija takva da mi sami ne zivkamo ne zovemo, a i nemam potrebe obavještavati medije o svakom svom koraku ili o svemu što napravimo ja ili bend. Bavim se s jako puno stvari. Zadnje vrijeme i predajem na Riječkom studiju glume kod profesora Šerbedžije, držim vježbe, bio sam između ostalog pozvan u Sarajevu u školu Film Factory akademiju koju drži poznati režiser Bela Tarr. Tamo sam imao nekoliko dana mogućnost držati vježbe iz zvuka i nekih drugih stvari njihovim studentima. Radimo na novim pjesmama, bavim se i slikarstvom, a u zadnje vrijeme me zanima istraživanje zvuka. Sve to radim radi sebe, više nego radi nekoga drugoga kome bi to bilo zanimljivo.

Scena: Nedavno ste imali promociju spota ‘Sutra ćemo pričati’. Kako je pjesma nastala?
Razmišljali smo pjesma je složena ima jako puno slika unutar pjesme jako puno promjena i razmišljali smo kakav bi to zapravo spot bio. Bio bi prepun nekakve montaže, raznih kadrova, puno slika, ali meni se čini da je suludo pokušavati slikom oživjeti nešto. Imam osjećaj čovjek kad čita knjigu pokušava oživjeti mjesto, pustiti sebi na maštu i svaki čovjek pokušava u glavi napraviti svijet, pjesmu ili što drugo napraviti onako kako on to zamišlja. Pokušali smo se zadržati na tome da ne diramo pjesmu, da spot slikom samo podrže atmosferu, ali da svaka slika ostane slika za sebe i da jednostavno spot što manje remeti atmosferu i priču same pjesme. To je spot u jednom kadru, jedna fotografija. Moja supruga se bavi fotografijom i ja volim njene crno bijele fotografije i jednostavno sam želio da spot bude jedna dugačka fotografija. Čekali smo maglu i kišu i sjeli u auto i otišli snimiti spot u Gorski kotar u šumu.

Scena: Nešto o novom albumu?
Album je najavljen i dogovoren s diskografskom kućom negdje krajem svibnja možda početkom lipnja. Evo još radimo uvijek na završavanju albuma i svaki dan donesemo nešto novo. Album se još uvijek mijenja, ali vjerujem da ćemo vrlo brzo zaključiti tu priču i da će album otići cijeli u mix i to je to .

Scena: Iza vas je duga i uspješna karijera, dobitnik ste prestižnih nagrada,možete li nam reći koliko se glazbena scena promijenila zadnjih deset godina?
Pa sigurno je da se silom pokušava glazba i uopće umjetnost tržišno opravdati. Danas sve mora biti tržišno isplativo. Pa tako i književnost i film i sve više neke grane koje su nekada bile cijenjene kao filozofija ili uopće umjetnost na neki način bivaju stavljene u drugi plan zbog same činjenica da oni tržišno nisu isplativi. Jednostavno nije fer za očekivati da sve bude tržišno isplativo, ali evo i glazba se stavlja na tvorničku traku. Svjesni smo toga da se i u glazbi sve više radi po šablonama. Postoje zadnjih desetak godina i aplikacije koje i same stvaraju glazbu po željama slušatelja tako da se glazba sve više trudi ugoditi i na neki način i slušatelju, a manje je bitno da glazba bude nekakvo istraživanje, potraga za nekakvim vrijednostima, istinom te je sve manje bitno da glazba bude uzbudljiva. Imamo vrlo uspješne izvođače, koji se stalno vrte, a iskreno oni svi sliče jedni na druge i glazba se pretvorila u jednu masu i kašu. Vrlo je teško razaznati i jako rijetko do nas dolazi nešto novo. Srećom oni koji žele tražiti, mogu kopati po internetu i naći će još glazbenika koji se glazbom bave iz sasvim drugih razloga.

Damir UrbanScena: Kome ste posvetili svoje pjesme?
Posvećujem ih zapravo sam sebi. Rad na pjesmama je najsličnija nekom dnevniku.Vrlo intimna stvar. Pjesme su možda motivirane ljudima iz bliske okoline, njihovim životima, time kako oni utječu na naš život, možda vezom nas i te osobe. Kako su one vrlo intimne, počinju uvijek od moje točke gledanja na stvari, način na koji ja proživljavam određene stvari u životu, one ostave nekakav dojam na mene. To se akumulira negdje duboko koji danas-sutra ispadne u obliku neke pjesme. Neku posebna osobu kojoj pišem nemam. Imam naravno osobe s kojima živim i koje su mi najbitnije u životu, ali nekada su pjesme inspirirane njima, no nikome određeno.

Scena: Imate iskren stav, nailazite li na kritike zbog nekih svojih stavova?
Naravno, ali ne smatram to lošim ako netko kritizira neki moj stav, ako ima sasvim drugačije mišljenje i pokušava svoj stav argumentirati isto kao što pokušavam ja svoj, onda je to dobro. To je jedna zdrava komunikacija argumentima ili zdrava prepirka. Bilo bi suludo da svi imamo iste stavove, Bitno je da se svi uvažavamo. Da uvažavamo različitost da netko drugačije misli i od nas i da to poštujemo, time naravno ne mijenjamo svoje mišljenje, što nitko od nas niti ne traži. Međutim, mislim da je došlo vrijeme da jednostavno jedni druge prihvatimo sa svim našim različitostima koje imamo. Svatko ima pravo na svoje mišljenje i svatko se treba boriti na način koji on može i zna da učini ovu zemlju ljepšim mjestom za život. Kao što ja kod kuće pričam sa svojim sinom i svojom suprugom te pokušavam da i oni mene kao i ja njih upozoriti na neke stvari koje činimo. Pa tako promatram i širu zajednicu misleći pritom na svoju zemlju i sve ljude u njoj. Ne vidim da sam iznošenjem svog mišljenja nešto posebno ili nešto drugačiji od drugih ljudi.

Scena: Tko vam je najveća podrška u vašem radu i stvaralaštvu?
Sigurno ne ona osoba koja mi se trudi podilaziti i koja mi tepa i koja hvali sve što ja napravim. U tom slučaju moja supruga je osoba koja i najviše kritizira moj rad i ima najviše kritika na račun toga, ali ja to izuzetno cijenim i njezine kritike često uvažim . Razmislim o njima ako ništa drugo. Ako neki moji prijatelji imaju kritike na moj rad to mi puno znači. Ja se trudim svakim danom biti bolja osoba i biti bolji ja u tome. Naravno da je publika najveći motiv jer da publike nema ne znam zašto i zbog čega bih uopće postojao. Ja mislim da sam ovisnik o radu, o stvaralaštvu i nemam dvije sekunde mira te mi je teško zamisliti život da ne stvaram, bilo pisanje,crtanje, lijepljenje konstrukcija ili sviranje. Imam potrebu za time i sve svoje vrijeme trošim na rad,Ida nemam podršku i da nisam javna osoba radio bih i bio ista osoba.

Foto: Privatni album