fbpx

Tartuffe u režiji Krešimira Dolenčića!

Splitsko ljeto…

Studentska produkcija koja je postala hit-predstava

TartuffeNa pozornici u Galeriji umjetnina u subotu 19. srpnja s početkom u 21,00 sat u sklopu 60. Splitskog ljeta diplomska klasa studenata zagrebačke Akademije dramske umjetnosti pod mentorstvom Krešimira Dolenčića izvest će Molièreovu komediju Tartuffe. Studentska produkcija znamenite Molièreove komedije potkraj netom završene kazališne sezone postigla je nešto za čim čeznu mnoge kazališne predstave ‘planule’ ulaznice za sve izvedbe u Kazalištu Vidra, kritika piše same laude, a Facebook zatrpan pohvalama. Predstava u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi studenata završne godine glume od ispitne produkcije se za samo nekoliko mjeseci pretvorila u hit za koji se otimaju hrvatska kazališta
Diplomanti glume Hrvojka Begović, Dado Ćosić, Anja Đurinović, Mateja Majerle, Ivan Ožegović, Adrian Pezdirc, Anđela Ramljak, Lukrecija Tudor, te Tihana Lazović i Silvio Mumelaš kao ‘gosti klase’ Molièreova su klasika o varalici koji se infiltrirao u bogatu obitelj transponirali u suvremenost, istodobno ne odustajući od njegovog izvornog jezika. S druge strane, otvarajući drugu liniju čitanja, kao komorna građanska drama ova izvedba svakom liku pruža mogućnost da se sam ‘nadopisuje’ u odnosu na stvarnu scensku događajnost u pukotinama Molièreova stiha iz 1664. godine.
Kritika je predstavu popratila hvalospjevima i ocjenama o ‘iznimno talentiranoj generaciji studenata (…) koji će zasigurno u dogledno vrijeme zavladati hrvatskom glumačkom scenom’, ‘običnoj’ ispitnoj produkciji  (koja se) može mjeriti s najboljim repertoarnim uspjesima velikih kazališta s profesionalnim ansamblom’, te kao svjedočanstvo kako ‘ne samo da je stasala nova generacija talentiranih glumaca, nego i to da zapravo rasnih glumaca od Triglava do Đevđelije nikada nije nedostajalo’.

Foto: Press