fbpx

Davor Mojaš dobitnik Nagrade Grada Dubrovnika

Priznanje…

Dugogodišnji novinar i urednik HRT – Radija Dubrovnik Davor Mojaš dobitnik je ovogodišnje Nagrade Grada Dubrovnika za izniman doprinos kulturnomu životu Dubrovnika

Davor MojašDavor Mojaš je novinar, urednik, književnik i redatelj. Na HRT – Radiju Dubrovnik zaposlen je od 1980. godine kao novinar, komentator, mentor i urednik emisija iz kulture. Kao urednik programa od 2000. do 2007. priredio je objavljivanje fonoarhivskih snimka na nosačima zvuka Pjesni sv. Vlaha, Kolenda Radio Dubrovnika, Božić u Dubrovniku, Ivan Pavao II. u Dubrovniku i Božić u Dubrovniku. Osmislio je ciklus od pedeset emisija Viza za milenij – zrcalo 20. stoljeća, cikluse emisija o Dubrovniku u Domovinskome ratu i ciklus Negromantovo tezoro o Dubrovačkim ljetnim igrama.
Gotovo četrdeset godina aktivan je na dubrovačkoj kulturnoj pozornici. Objavljivao je pjesme, prozu, priredio kazališne monografije Lerovnica i Lero u knjigu stavljen. Suautorom je grafičko-književne mape Buđenja gospođe Roze. Jedan je od osnivača Društva dubrovačkih pisaca, umjetnički voditelj i redatelj Studentskoga teatra Lero, režirao je u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci i Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata.
Davor MojašKako stoji u obrazloženju nagrade, Davor Mojaš četrdesetak je godina aktivno prisutan na dubrovačkoj kulturnoj pozornici svojim spisateljskim, redateljskim, novinarskim i različitim drugim poticajima, aktivnostima, inicijativama i doprinosima. Svojim cjelokupnim novinarskim, redateljskim i spisateljskim radom te drugim doprinosima u javnome, a posebice kulturnome životu Grada Dubrovnika sustavno je afirmirao posebnosti Dubrovnika koji je ostavio trajan nadahnuti trag u svim njegovim autorskim avanturama.
Studentski teatar Lero s Mojaševim je prepoznatljivim i afirmiranim redateljskim rukopisom odavno nezaobilazna posebnost hrvatskoga glumišta i posebice njegove alternativne scene. Mojašev književni opus u objavljenim knjigama i brojnim drugim doprinosima gotovo u cijelosti crpi svoja tematska i inspirativna izvorišta u podneblju kojemu posvećuje publicističke radove i novinarska bilježenja te brojne radijske emisije, i kao novinar, i kao autor, i kao urednik.
U kulturnu je i identifikacijsku sliku Dubrovnika Davor Mojaš ugradio i svoj doprinos te zaslužuje priznanje i pohvalu Grada Dubrovnika koji ga je, kako je to sam jednom napisao, iznjedrio i zadužio.

Foto: Press