fbpx

Druga strana povijesti: Dubrovnik Beču u pohode

Dubrovnik…

Druga strana povijestiHrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika – Podružnica Dubrovnik i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Beču, uż potporu Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, organizira gostovanje dubrovačkih umjetnika, članova udruge Sve ostalo je glazba, s glazbeno scenskom izvedbom programa Druga strana povijesti u Beču, 24. listopada 2016. godine u 19.00 sati.
Autorski projekt pod nazivom Druga strana povijesti valorizira dubrovačku materijalnu i nematerijalnu kultumu baštinu, a samu glazbu dovodi u društveno- povijesni kontekst vremena u kojem je nastala. Kostimiranom izvedbom na povijesnim instrumentima, pred bečkom će publikom oživjeti prošlost i kroz lik planetarno poznatog znanstvenika, filozofa, pjesnika i diplomata, Dubrovčanina Ruđera Boškovića, iznijet će se zanimljivosti iz života Grada i Dubrovačke Republike s polovice 18. stoljeća. Okosnica priče je povijesni instrument, fortepiano iz bečke radionice istaknutog graditelja Antona Waltera, od kojih se u svijetu do danas sačuvalo samo desetak primjeraka, a jedan od njih je i dubrovački Walter, restauriran 2006. godine i osposobljen za muziciranje, a nalazi se u Kulturno-povijesnom muzeju u Kneževom dvoru.
Ovim projektom kulturne suradnje dvaju prijateljskih zemalja ističu se kulturološke veze u smislu zajedničkog očuvanja bogate kulturne baštine, prezentacije hrvatske glazbene baštine te isticanja Dubrovnika kao važne europske kulturne sredine. Program su stoga podržali Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Zračna luka Dubrovnik, Dubrovački muzeji, Dubrovačke ljetne igre i Kazalište Marina Držića.
Program će izvesti članovi i suradnici udruge Sve ostalo je glazba: Marojica Bijelić kao Ruđer Bošković, autorica projekta, pijanistica Ivana Jelača koja će muzicirati na replici Walterovog fortepiana solistički i uz oboista Stjepana Nodila, koji je u Beču završio studij povijesnih glazbala.

Foto: Press