fbpx

Završio 11. Zagreb jazz festival!

Zagreb…

Odličnim nastupom Omer Avital Qantara završio 11. Zagreb Jazz Festival (Jazzg)!

ZagrebSavršeno usvirani i odlično raspoloženi Omer Avital Qantar, predvođen vrhunskim kontabasistom i skladateljem Omerom Avitalom, sinoć je zatvorio 11. Zagreb Jazz Festival. Koliko je Zagreb Jazz Festival s odličnim programom i vrhunskim jazz glazbenicima nedostajao zagrebačkoj publici proteklih pet godina, najbolje pokazuje puna koncertna dvorana Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu. Na sva tri jazz koncerta Zagrebdvorana je bila puna, a ovacija publike također nije manjkalo. Sinoćnja zviijezda večeri, Omer Avital, već je nastupao u Hrvatskoj s velikanima Joshuom Redmanom i Anat Cohen te ga je jako veselio povratak hrvatskoj publici.
Omera Avitala nazivaju i izraelskim Charlesom Mingusom, a što sve zna i može s kontrabasom, sinoć je pokazao u dvosatnom nastupu koji je oduševio punu dvoranu, posebno u trenucima kad je cijenjeni glazbenik zaplesao s kontrabasom.
U sklopu 11. Zagreb Jazz Festivala nastupili su slavni američki glazbenik indijskog porijekla Vijay Iyer i jedan od najcjenjenijih kreativnih umjetnika našeg doba, legendarni trubač Wadada Leo Smith. Koncert je održao i Aaron Diehl Trio, predvođen jednim od najboljih mladih jazz pijanista koji je pokazao svoju glazbenu svestranost, ljubav prema jazzu, glazbenicima koji su utjecali na njega kao i sviranju klavira.
Ovogodišnji Festival se održava uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, a počeo je 17. studenoga uz afričke ritmove i zvukove ngonija, odnosno nastupom “afričkog Jimija Hendrixa”, Bassekou Kouyatea i njegovog benda Ngoni Ba u Tvornici kulture.

Foto: Press