fbpx

2020 za Rijeku – obilazimo Europsku prijestolnicu kulture

Na HTV 3…

Nova HRT-ova emisija 2020 za Rijeku

2020 za Rijeku– Nakon izvrsnih reakcija na premijernu epizodu prošloga ponedjeljka, nova HRT-ova emisija ‘2020 za Rijeku‘ 7. listopada, 2019. u 21:00 HTV 3 donosi nove zanimljive priče o Rijeci, koja izrasta u kulturnu prijestolnicu s više od 600 kulturnih programa – predstava, izložbi, koncerata, umjetničkih instalacija, urbanih intervencija, konferencija, filmova, igara i radionica za djecu, u ukupno 7 programskih pravaca – poručuju s HRT-a.
Glumac Aleksandar Cvjetković domaćin je druge epizode nove HRT-ove emisije u kojoj će biti predstavljena izložba “D’Aannunzijeva mučenica-L’olocausta dii D’Annunzio”, a koja je otvorena točno na stotu godišnjicu okupacije Rijeke.
Izložba nudi specifičan pogled na D’Annunzijev boravak u Rijeci iz perspektive žena koje su u to doba tamo živjele. Ujedno, to je prva velika izložba u sklopu projekta EPK Rijeka 2020.
2020 za Rijeku– Novinarka Slađana Bukovac obišla je prostor bivše tvornice Torpedo i donosi nepoznate i poznate priče o povijesti tog ubojitog oružja. Ekipa emisije bila je i na izložbi Vlade Marteka u Muzeju suvremene umjetnosti, a pogledali smo predstavu Need Company-a i razgovarali s njezinim osnivačem Jan Lauwersom. Usred ljeta ekipa emisije posjetila je i Goli otok s umjetnicima koji su među devastiranim zgradama ostvarili više od 50 radova, a predstavit ćemo samo neke od njih. Za kraj – razgovori s dva slavna umjetnika Janom Fabreom i Ulayem, koji su u Rijeci održali zajedničko predavanje u MMSU – zaključuju s HRT-a.
Urednica emisije Jelena Milošević objašnjava koncept emisije:
2020 za Rijeku– Sam naziv jasno poantira – i to ‘sportskim’ rječnikom: Rijeka je dobila! Osvojila je titulu Europske prijestolnice kulture 2020. i time je pokrenut projekt sveukupnog, dakle i kulturnog (uz)dizanja grada. Uloga Hrvatske radiotelevizije i ovdje je na visini zadatka – jer, pratimo EPK od samih početaka, i u našoj emisiji donosimo niz zanimljivih reportaža kojima prikazujemo što se zamislilo, organiziralo i dogodilo u prijestolnici kulture od kišovitog proljeća preko vrelog ljeta 2019. na ovamo, u vrijeme u kojemu je krenuo pilot program Rijeke 2020.
– Emisija je krenula s emitiranjem 23.9.2019., a pred njom stoji još godina i pol praćenja svega onoga što će se dogoditi u Rijeci u okrilju projekta Europske prijestolnice kulturi te s iznimnim veseljem možemo reći da smo ponosni što smo dio te europske kulturne povijesti – naglasila je Tanja Šimić, voditeljica projekta, koji se emitira u programu HTV 3 svaki drugi tjedan.
Novinari su Slađana Bukovac i Bojan Mucko, redateljica je Gordana Brzović, a glazbu je skladao Damir Urban.
Urednica: Jelena Milošević
Voditeljica projekta: Tanja Šimić

Foto: Press