fbpx

Dalibor Matanić: Religijski i ateistički svijet zajedno može djelovati protiv zla

Ekskluzivno za Scenu…

IGRA S VRAGOM: Egzorcizam, zazivanje Lucifera, vlastito ludilo, strahovi, oprost, suočavanje s istinom, strahovi, kajanje, krivnja Crkve, medija, ateista i pročišćenje

Dalibor Matanić, Goran Grgić, Dubravka Vrgoč, Ivica Buljan– Krivnja. Pročišćenje. Puno toga se nagomilalo u ljudima, u svijetu, u društvima. I to posezanje za nekim individualnim pročišćenjem, možda je ključ kako da se preživi neki novi holokaust – kazao je redatelj i dramaturg predstave Egzorcizam, Dalibor Matanić ekskluzivno za portal Scena.hr. Jučer je u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu bila izvedba predstave Egzorcizam INK Pule. Zagrebačka publika bila je puna dojmova, a redatelja i glumce nagradila je ovacijama. Nakon predstave, Matanić nam je otkrio kako je sebe i glumce pripremao za ovu temu.
Egzorcizam– U egzorcizmu nema ničeg lijepog, bilo da se radi o klasičnom ritualu koji se veže uz Crkvu, ili o nekoj vrsti ateističkog čišćenja. No moja teza je bila to, da kad se dva svijeta ujedine, i religijski i ateistički, da mogu zajedno djelovati protiv zla. Tako da smo se suočili s vlastitim strahovima, slušali smo ljude koji su imali ta iskustva, razgovarali sa svećenicima svih mogućih, konzervativnih i liberalnih opredjeljenja, ateistima, spiritualistima. Bila je to jedna duboka potraga. Jer kad radite predstavu o egzorcizmu, na sebe navučete sve strahove – ispričao je Matanić. Matanić u predstavi od krivnje nije amnestirao ni medije.
Dalibor Matanić– Mediji se u nekoj borbi za plasman, tiražu i poziciju, često koriste ne etičkim sredstvima, barataju događajima u društvu i gubi se granica što je dobro, a što loše. I tu sad mediji postaju krivi. Nitko nije svet, ni mediji, ni Crkva, ni ateisti – objasnio je redatelj. Matanić još dodaje kako je rad na ovoj predstavi bio vrlo intenzivan u toj borbi s vlastitim strahovima koji su se oslobađali kako su se pripreme za predstavu privodile kraju. Osim na zanimljivoj, iznenađujućoj i sjajnoj predstavi, Mataniću su kolege čestitali i na rođenju drugog djeteta. Matanić je bio odlično raspoložen, a za portal Scena.hr kazao je kako bi želio da se ovako u njegovom životu nastavi i dalje.

Foto: Scena.hr