Vodeći britanski teoretičar Paul Mason u HNK Zagreb
By redakcija On 14 velj., 2018 At 09:27 AM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Gostovanje…

U sklopu Filozofskog teatra u HNK gost je znameniti britanski novinar i pisac Paul Mason

Paul MasonNakon što je prošla gošća Filozofskog teatra glazbenica M.I.A. u samo jedan dan rasprodala Hrvatsko narodno kazalište, novi gost toga popularnog programa pri središnjoj kazališnoj kući u Hrvatskoj, u nedjelju 4. ožujka 2018. godine u 20,00 sati, znameniti je britanski novinar i pisac Paul Mason.
Paul Mason, nagrađivani urednik ekonomije na Channel 4 News, redoviti kolumnist britanskog Guardiana i autor bestselera Postkapitalizam: vodič za našu budućnost, do sada prevedenog na dvadeset jezika (uključujući i hrvatski), široj je javnosti postao poznat prije svega po teoriji o postkapitalizmu kojom predviđa kako trenutačna digitalna i informatička revolucija sadržava potencijal za radikalnu transformaciju postojeće ekonomije koja ne bi bila utemeljena na iskorištavanju radne snage, privatnom vlasništvu, posvemašnjoj kontroli i narcizmu društvenih mreža.
Najavljujući novog gosta, urednik i voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat kaže:
– Bilo da ste među onima koji u Facebooku vide mogućnost emancipacije, ili među onima koji u novim tehnologijama vide orwellovsku distopiju, činjenica je da bez tehnologije više ne možemo zamisliti svijet, niti o njemu misliti. Paul Mason ne samo da se uhvatio u koštac s tom kompleksnom temom, nego je ponudio i moguća rješenja za izlazak iz duboke krize čovječanstva.
Osim što je obilježio britansko i svjetsko novinarstvo u zadnjih dva desetljeća te se nametnuo kao jedan od vodećih teoretičara i kritičara suvremenoga kapitalizma, Paul Mason je prisutan i u kazališnoj umjetnosti. Predstava po njegovu dramskom tekstu o protestima diljem svijeta, od Arapskog proljeća do Occupy Wall Street, prošle je godine praizvedena u kultnome londonskom kazalištu Young Vic, gdje se Mason okušao i kao glumac.
U sklopu Filozofskog teatra razgovor s Paulom Masonom 4. ožujka u HNK vodit će, kao uvijek, filozof Srećko Horvat.

Foto: Press

comment closed