Frljić, Kovač i Popović o političkom teatru!

Dokukino…

Frljić, Kovač i PopovićU jeku parlamentarnih izbora u RH, ostajemo u temi političkih previranja i to putem dokumentarca o ‘posljednjoj europskoj diktaturi’ i umjetničkoj borbi Bjeloruskog Slobodnog Teatra protiv diktatorskog režima dugovječnog, bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka koji je nedavno započeo svoj peti predsjednički mandat, popraćen buntovnim prosvjednima tisuća stanovnika Minska i Bjelorusije.
– Nakon kino projekcije spomenutog filma, naslova U glavnim ulogama: Nestabilni bjeloruski elementi (‘Dangerous Acts: Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus’), u režiji Madeleine Sackler, otvaramo raspravu na temu ‘Političkog teatra’ na kojoj će, zajedno s posjetiteljima, sudjelovati performer, revolucionar, ideolog i kreativni direktor Miroslav Nune Popović, poznat po organizaciji mirnih prosvjeda protiv režima Slobodana Miloševića u Srbiji i performansima Grupe Magnet; hrvatski kazališni i filmski redatelj i dramaturg Mario Kovač te nagrađivani hrvatski kazališni redatelj Oliver Frljić. Tijekom okruglog stola, raspravljat će se o snazi i važnosti političkog teatra 90-ih i danas, s poveznicom na trenutno političko stanje u Bjelorusiji, te Hrvatskoj i zemaljama bivše Jugoslavije danas i nekoć. Razgovarat će se i o samom filmu, Bjeloruskom Slobodnom Kazalištu te cenzuri u umjetnosti i performerskom teatru – piše u priopćenju organizatora.
Projekcija filma održat će se 25. studenog 2015. godine, s početkom u 17,30 sati, u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5), a nakon projekcije, u 19,00 sati je rasprava na temu ‘političkog teatra’ s gostima.
Nakon kino projekcije 25. studenog, distribucija filma se nastavlja u Dokukinu KIC i kinima po cijeloj Hrvatskoj!
O FILMU:
dokukinoRadnja filma: Nestabilni bjeloruski elementi počinje 2010. g. kad je KGB vršio opresiju nad disidentima, 16 godina nakon što je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko preuzeo vlast tijekom raspada SSSR-a. Krajem 2010. godine, kada se ponovno naziru novi predsjednički izbori sumnjive regularnosti, KGB se okomio na osnivače Slobodnog kazališta, Nikolaja Kalezina, Nataliju Kaliadu i Vladimira Ščerbanja, koji su, zajedno sa svojim kolegama, razapeti između borbe za svoju umjetnost i borbe za vlastitu sigurnost i sigurnost svojih obitelji. Film se sastoji od prokrijumčarenih snimki i necenzuriranih intervjua te publici pruža pogled izbliza na pokret otpora, dok se istodobno razvija na pozornici i na ulicama. Dok se članovi Slobodnog kazališta suočavaju s izborom između represije kod kuće ili egzila u SAD-u i UK-u, film ponovno potvrđuje naše uvjerenje da moć umjetnosti i nade doista može promijeniti svijet. Bjelorusko Slobodno Kazalište osnovano je i djeluje od 2010. godine, od svojih samih početaka u „undergroundu“ i ilegali gradi publiku te stvara jedinstveno kazalište zbog svog inovativnog pristupa gorućim društvenim i političkim izazovima. Sve svoje preformanse i predstave izvode stalni članovi Kazališta, a reprodukcija je nemoguća jer srž njihovog rada nastaje iz njihovih osobnih iskustava i istraživanja. Bjelorusko Slobodno Kazalište nastupilo je u više od 42 zemlje diljem svijeta, a trenutno djeluje u SAD-u, UK-u te Bjelorusiji.

Foto: Promo