fbpx

Frljić: Ovo nije još jedna predstava o kojoj svi sve znaju

Video…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Kompleks Ristić

Oliver FrljićNova predstava Olivera FrljićaKompleks Ristić‘ svoju riječku premijeru imat će u srijedu 28. listopada 2015. godine u 19,30 sati na sceni HKD-a na Sušaku.
Predstava je nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca, Slovenskog mladinskog gledališča, festivala BITEF i festivala MOT, a već je premijerno prikazana 20. rujna u Beogradu na 49. festivalu BITEF, 24. rujna u Skoplju na 40. Festivalu MOT i 1. listopada u Slovenskom mladinskom gledališču u Ljubljani. Reakcije na predstavu su, posebice u Beogradu, očekivano, bile podijeljene, dok su jedni kraj predstave dočekali u suzama, drugi su odbili aplaudirati. Jer je kao polazište za ovu predstavu redatelj Oliver Frljić uzeo je jednog od najznačajnijih jugoslavenskih redatelja Ljubišu Ristića, tvorca koncepta jedinstvenog jugoslavenskog kulturnog prostora (KPGT-a) koji je ponajviše zbog svojeg političkog angažmana u JUL-u Mire Marković postao jedina žrtva neformalne i neprincipijelne lustracije u Srbiji. Zapravo je početni impuls bio film ‘Plastični Isus’ Lazara Stojanovića odnosno jedno prazno mjesto, ono gdje je ‘izbrisana’ snimka vjenčanja Ljubiše Ristića, a koje se predstavom pokušalo nadopisati. Kako kaže Oliver Frljić, “upravo taj podatak govori o kompleksnom odnosu Ljubiše Ristića prema centrima moći i za vrijeme Jugoslavije, a i kasnije. Međutim, cilj predstave nije bio samo prikazati ličnost Ljubiše Ristića i odgovoriti na pitanje koliko je moguće odvojiti njegovo kazališno djelovanje od njegovog političkog angažmana, već napraviti predstavu o nekadašnjem i današnjem vremenu, iz perspektive druge generacije umjetnika”. Na često postavljano pitanje može li predstavu razumjeti netko tko nema predznanje o Ristiću, Oliver Frljić odgovara da može, jer se znakovi predstave mogu iščitati i bez znanja o njemu.
Kompleks RistićNada se da će riječka publika prepoznati vrijednost ovog projekta i priče o kazalištu jer kazalište koje se ne sjeća je mrtvo kazalište. Osim toga, izrazio je i nadu da će se sud i mišljenje o predstavi, kakvi god oni bili, formirati nakon gledanja predstave te da to neće biti još jedna predstava o kojoj ‘svi sve znaju’, a vrlo malo ih je predstavu vidjelo.
Asistentica redatelja Barbara Babačić napomenula je da ova predstava funkcionira kao organizam, organizam koji se transformira, propada, umire i na kraju reinkarnira u novu ideologiju. Glumica Nika Mišković kaže kako u predstavi ne postoje uloge u klasičnom smislu već je glumac u poziciji ‘marionete’ koja svojim tijelom i energijom ispunjava simbolične slike. Jerko Marčić dodao je da je cijela glumačka i autorska ekipa bila angažirana oko teme predstave, ostavštine Jugoslavije u umjetničkom, socijalnom i političkom smislu.
Kompleks RistićU predstavi uz članove Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Niku Mišković i Jerka Marčića, glume glumci Slovenskog mladinskog gledališča Primož Bezjak, Uroš Kaurin, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef.
Dramaturgiju potpisuju Goranj Injac i Tomaž Toporišič, dramaturško istraživačku ekipa čine Rok Vevar, Olga Dimitrijević, Ana Vilenica, Nina Gojić, Tomaž Toporišič i Goran Injac. Scenografiju potpisuju Oliver Frljić i Dalibor Laginja, kostimografiju Sandra Dekanić i Slavica Janošević.

Foto: Press
Video: [vsw id=”GuAteikFpzE” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]