fbpx

M. Kovač: Asim i Marko će se uhvatiti alata i eto problema

Predstava A je to…

Kultni crtić ‘A je to’ dolazi na kazališne daske. Redatelj predstave je Mario Kovač, a Pata i Mata igraju Asim Ugljen i Marko Cindrić

Mario Kovač: Asim i Marko, A je to– Sinopsis je gotov i usklađen s vlasnicima prava, a kompletiran je i kreativni tim te je u podjelu, uz Marka Cindrića, dodan i sjajan glumac Asim Ugljen – rekao je redatelj Mario Kovač za portal Scena.hr. Kultni crtić ‘A je to‘ dolazi na kazališne daske. Cindrić i Ugljen u Pragu su potpisali i ugovor o autorskim pravima, a Kovač je redatelj i dramaturg predstave o Patu i Matu.
– Ideja originalno nije moja, već su mi s njom pristupili glumac Marko Cindrić i scenograf Davor Prah koji su o tome maštali znatno ranije. Kako imam dosta iskustva baš u scenskoj adaptaciji animiranih filmova (režirao sam Baltazara za kazalište Tvornica lutaka te predstavu ‘Igra’ po motivima istoimenog animiranog filma Dušana Vukotića za Dječje kazalište Dubrava), oni su odlučili pozvati mene da se priključim timu kao dramaturg i redatelj – ispričao je Kovač te kaže kako su trenutno u fazi potrage za koproducentskim kazalištem.
– Kao entuzijasti smo krenuli u projekt, no ne bi bilo zgorega da se udružimo s nekim jačim kazalištem zbog lakše distribucije i prodaje – naglasio je Kovač. Dodaje kako entuzijazam može pokrenuti projekt, ali ga samo pametna ekonomija može dugotrajno održati. Kovač je odrastao uz crtić ‘A je to’, ali za portal Scena.hr otkriva zašto mu se ova ideja posebno svidjela.
Mario Kovač– Crtić njeguje vrijednosti koje su pomalo zaboravljene, ponajviše ‘uradi sam’ duh koji je nekada prevladavao. U ovo vrijeme instant rješenja, kad se kupuju samo gotovi proizvodi koji kratko traju pomalo su u zastaru pali kućni ‘majstori’ kao što su bili Pat i Mat iz crtića ‘A je to’. Uostalom, pomalo sviruckam usnu harmoniku i svi koje znam da sviraju taj instrument, počeli su ga učiti preko nezaboravne glazbene teme iz tog crtića. Tko zna, ako ovaj projekt dobro prođe i predstava zaživi s publikom, možda se u istom ili sličnom sastavu uhvatimo još nekih starih, legendarnih crtića poput Gustava, na primjer – priča redatelj. Dodaje kako pred glumcima nije nimalo lagan glumački zadatak jer glumci će morati vjerno ‘skinut’ stiliziran pokret kakav koriste Pat i Mat.
– Želja nam je taj svijet ‘stop animacije’ prenijeti što vjernije na daske. Što se tiče zapleta predstave, on je bazičan i duhovit baš kao i u originalnom crtiću. Neću previše otkrivati, ali mogu vam šapnuti da će Pat i Mat u našoj predstavi u Hrvatsku doputovati kao turisti iz Češke i tu će se susresti s brojnim fenomenima novogradnje na Jadranu: navrat-nanos sklepanim apartmanima namijenjenim za ‘deranje” turista’. Njih dvojica će se uhvatiti alata da sami obave kućne popravke i eto problema – otkrio nam je Kovač.

Foto: Privatni album