fbpx

Klapa Kastav u Rusiji – 9. Svjetske zborske igre

Rusija…

klapa KastavŽenska klapa Kastav pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, kao jedina predstavnica Hrvatske, sudjeluje na najprestižnijoj svjetskoj zborskoj manifestaciji 9th World Choir Games – 9. Svjetske zborske igre, koje se ove godine održavaju u ruskom gradu Sočiju. Na ovoj najvećoj svjetskoj priredbi zborske glazbe će u 29 različitih natjecateljskih kategorija nastupiti 282 zbora iz 76 zemalja sa svih kontinenata svijeta.
Ženska klapa Kastav će u natjecateljskom dijelu programa nastupiti 09. srpnja, u kategoriji broj 27 – Folklor, a izvest će repertoar usmjeren ka cjelovitom predstavljanju našeg glazbenog nasljeđa: Galiotova pesan (glazba Krešimir Magdić, stihovi Vladimir Nazor), Uljenica moje matere (glazba Mojimir Ćaćija, stihovi Slavko Govorčin), Naranča (glazba Elvis Stanić, stihovi narodni, aranžman Joško Ćaleta) i Daleko je (glazba i stihovi Tamara Obrovac). Konkurencija u spomenutoj kategoriji bit će vrlo jaka, a nastupit će 37 zborova iz 12 zemalja čitavog svijeta: Australija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Italija, Južnoafrička Republika, Kina, Makao, Namibija, Rumunjska, Rusija, Španjolska i Venezuela, pri čemu jedino Kastavke brane boje naše zemlje.
Zahvaljujući iznimnim rezultatima postignutim posljednjih nekoliko godina na međunarodnim natjecanjima, ženska klapa Kastav će nastupiti izravno u finalnom dijelu natjecanja. Naime, Klapa je na 8th World Choir Games – 8. Svjetske zborske igre, koje su održane 2014. godine u Rigi (Latvija) osvojila zlatnu olimpijsku medalju, dok je dvije prve nagrade – zlatne diplome – u kategorijama Ženski zborovi i Folklor, osvojila prošle godine na Međunarodnom zborskom festivalu Torre del Lago Puccini 2015 u Italiji.
Pored nastupa u natjecateljskoj konkurenciji, ženska klapa Kastav će 08. srpnja na Ljetnoj pozornici u centru Sočija održati i cjelovečernji koncert, što će svakako pridonijeti cjelovitosti prezentacije hrvatske glazbene i sveopće kulturne baštine.
U sklopu programa sudjelovanja na 9. Svjetskim zborskim igrama u Sočiju, ženska klapa Kastav će od 10. do 13. srpnja gostovati i u glavnom gradu Rusije, Moskvi. Ovo gostovanje ostvareno je u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Moskvi, koje je zajedno s Umjetničkom i glazbenom školom Balakirev i Metodičkim kabinetom gradskog Odjela za kulturu Moskve organizirala cjelovečernji koncert Klape. On će biti upriličen 12. srpnja u Orguljskoj koncertnoj dvorani spomenute škole u okviru Konferencije voditelja zborova glazbenih škola iz Moskve i još 12 ruskih gradova, u kojima škole nose ime Milija Aleksejeviča Balakireva, čuvenog ruskog skladatelja.

Foto: Press