fbpx

Sve je spremno za 16. Festival prvih

Zagreb…

Festival prvih – Medijski pokrovitelj Scena.hr

Festival prvihU Centru za kulturu Peščenica održana je konferencija za medije uoči početka događaja 16. Festival prvih, koji se od 28. rujna do 3. listopada 2018. održava u KNAP-u, a ovogodišnja tema festival je doba praznine. Bogat program, koji uključuje kazališne predstave, radionice, tribine, performanse, izložbe, predavanja, predstavili su Ana Janjatović Zorica, umjetnička direktorica festivala, Morana Foretić, viša stručna suradnica za kazalište i alternativne djelatnosti, Dalibor Jakus, voditelj odnosa s javnošću i Vesna Mačković, umjetnica.
Sintagma Doba praznine, rekla je Ana Janjatović Zorica, prenesena je iz rada francuskog teoretičara Gillesa Lipovetskog iz 1983. godine iz naslova zbirke eseja Doba praznine (L’ ère du vide). Lipovetsky se bavi suvremenim individualizmom, povećavanju ravnodušnosti, dosadi ponavljanja u kojoj novo djeluje staro, a napredak u budućnosti nije vidljiv niti se očekuje. Masovno korištenje tzv. društvenih mreža, selfiji, kratki zapisi, postovi i javno izlaganje upitnih individualnosti čini ovu temu aktualnom i poticajnom za razmatranje, promišljanje i proizvodnju zanimljivih, inovativnih umjetničkih radova.
Festival prvihPrvog dana festivala govorit će se o psihološkim posljedicama utjecaja suvremenog društva i načina života na pojedince, s obzirom na nesklad između čovjekove temeljne potrebe za pripadanjem i aktualnog veličanja individualizma na predavanju Željke Kamenov «Ako su svi usmjereni na sebe, tko će se usmjeriti na mene?
Ana Janjatović Zorica također izdvaja i radove pristigle natječajem “Underground” Miroslava Galinca i “Prazina doma” Nikoline Butorac te video performans “Čuvarica zaslona” Vesne Mačković.
– U svom sam se radu željela pozabaviti idejom screensavera kao nečime što pokazuje na koji način ljudi žele pobjeći od stresa i problema u nešto bezbrižnije. Pitala sam se, kada bi u Svemiru postojala civilizacija koja postoji samo energija, što bi bio njihov bijeg, njihovi čuvari zaslona – objasnila je Mačković.
Festival će predstaviti knjigu više autora o seriji radova Željka Zorice, osnivača festivala, DIE FREUNDSCHAFTEN, u kojima autor preispituje međudržavne odnose (i prijateljstva) u razdoblju od 2010. – 2013. te prikazati film Cabbage Clairvoyant u kojem je Zorica odgovarao na pitanja je li obrazovanje uvid u vidovitost i kamo nas vodi.
Festival prvihPosjetitelji festivala i građani moći će sudjelovati u dvije radionice: grafička radionica tehnike linoreza sa Zdenkom Bužekom te radionica pjevanja “Zbor praznine” s Vidom Manestar, pratećom vokalisticom Elementala.
A predavanje Ane Peraica na temu kultura selfija – svijet iza tvojih leđa dat će uvid u jednu drugu, ‘uvrnutu’ stranu moderne pošasti auto-fotografiranja.
Među ostalim, organizatori izdvajaju i hrvatsku premijeru performansa Borisa Kadina ‘Orestea.Postistin.’ te instalaciju i performans Bruna Isakovića ‘Budućnost seksualnosti’, u kojoj autor poziva na akciju spašavanja više od tisuća knjiga od propadanja u skladištu čime želi ukazati na trenutne rezultate kulturne politike koja je dovela do rasipanja knjižarske mreže, poraznih statistika prodaje knjiga i općeg nepovoljnog stanja u sektoru izdavaštva.
Odličnu suradnju Festivala prvih i KNAP-a potvrdila je Morana Foretić, viša stručna suradnica za kazalište i alternativne umjetnosti, koja je naglasila kako ova smotra promiče dostignuća stvaratelja umjetničkih i neumjetničkih profila.
Press konferenciju je moderirao Dalibor Jakus, voditelj odnosa s javnošću zahvalivši se potpori festivalu od strane Ministarstva kulture i Grada Zagreba, te medijskim sponzorima.

Foto: Press