fbpx

Koncert posvećen obljetnici smrti Borisa Papandopula!

Split…

Splitski glazbeni trio izvode uz modno baletni performans

Koncert

KoncertViolinistica Svjetlana Lucija Mandić, violončelist Robert Žburin i pijanistica Kristina Cvitanić će u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split u ponedjeljak 8. veljače 2016. godine s početkom u 17,00 sati izvesti koncert posvećen 110. obljetnici rođenja genijalnog hrvatskog skladatelja i dirigenta Borisa Papandopula. Na programu su djela Haydna, Rahmanjinova i samog Papandopula, a koncert je zamišljen kao svojevrsni performans, u kojem će sudjelovati balerine koje će, kao i glazbenice, nositi haljine modne dizajnerice i kiparice Lucije Myšičkove. Pokretne skulpture baletnih umjetnica, uz glazbu trija generacijski povezanih i višestruko nagrađivanih splitskih glazbenika spojit će tako umjetnosti glazbe, kiparstva, baleta i performansa, te modni dizajn.
Koncert otvara trostavačni Klavirski trio u G-duru Josepha Haydna, nazvan Gipsy. Nastao za Haydnova boravka u Engleskoj 1795. trio je postigao veliki uspjeh već u svom prvom izdanju. Haydn je veći dio života proveo u Mađarskoj gdje je često imao prilike slušati mađarsku i romsku narodnu glazbu na koje se često referirao u svojim djelima, a ovaj je trio najpoznatiji primjer takve njegove prakse.
Elegični trio u g-molu Sergeja Rahmanjinova, skladatelja poznatog kao jednog od najvećih pijanističkih virtuoza svog vremena i autora glasovitih klavirskih koncerata kao i drugih skladbi za orkestar. Njegova je komorna glazba manje poznata. Ovaj klavirski trio nastao je u prvoj polovini 1892. nakon čega je i po prvi put izveden. Iako je to njegovo rano djelo, trio pokazuje Rahmanjinovljevo vladanje tehnikom i začuđujuću sličnost s njegovim kasnijim skladbama.
Nakon pauze slijedi skladba Tri stavka za Orlando Borisa Papandopula (25. veljače 1906 – 16. listopada 1991), zadnje djelo našeg velikog skladatelja i dirigenta. Prva dva stavka Papandopulo je skladao 1990, a posljednji tijekom 1991. No, nije uspio dovršiti djelo, posebno klavirski dio, te je to poslije učinio Vladimir Krpan. Komad je posvećen triju Orlando koji ga je praizveo na Dubrovačkim ljetnim igrama u kolovozu 1991. Papandopulo je ovdje još jednom inspiraciju pronašao u različitim stilovima, koristeći barokne forme, kasnoromantičku strukturu, te plesne elemente.
Svjetlana Lucija Mandić, Robert Žburin i Kristina Cvitanić generacijski su povezani višestruko nagrađivani splitski glazbenici, svi potekli iz Glazbene škole Josipa Hatzea u kojoj su završili svoje osnovno i srednje glazbeno obrazovanje.

Foto: Press