fbpx

Beethoven, Alan Bjelinski i Vesna Podrug u Splitu!

HNK Split…

BeethovenDjelu Ludwiga van Beethovena, jedne od najznačajnijih figura cjelokupne zapadne glazbe, posvećen je koncert Orkestra Hrvatskog narodnog kazališta Split. Jednostavno nazvan Beethoven, koncert će se održati na pozornici splitskog teatra u subotu 30. siječnja 2016. godine s početkom u 19,30. Orkestrom će ravnati maestro Alan Bjelinski, a solistica na klaviru bit će splitska pijanistica Vesna Podrug. Na programu su Peti (Carski) koncert u Es-duru i Četvrta simfonija u B-duru.
Beethoven se, nakon što je napisao Eroicu, više nije morao nelagodno ogledati. Stekao je sigurnost i znao da je uz rame s Mozartom i Haydnom. U svojim velikim djelima nije se više toliko opterećivao mišljenjem publike, pronašao je sigurnost novog puta. Ali morao se suočiti s novom prijetnjom – gluhoćom. Ipak, stvaralačka snaga koju je imao i neki imanentni optimizam koji je duboko usađen u strukturi njegovih simfonija, bili su jači i od bolesti, i od inertnih društvenih i glazbenih trendova, i od kritike i nerazumijevanja publike. Beethoven je znao da je na pravom putu.
Alan BjelinskiDirigent Alan Bjelinski rođen je u Zagrebu 1964. u obitelji istaknutih hrvatskih glazbenika. U glazbenoj školi učio je klavir, a svoj prvi koncert održao je s devet godina. Nakon diplomskog i postdiplomskog studija dirigiranja u klasi maestra Pavla Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Bjelinski je kao stipendist fonda za mlade dirigente “Lovro Matačić” otišao na usavršavanje k maestru Michaelu Gielenu na Mozarteum u Salzburgu. Godine 1989. osnovao je u Zagrebu svoj komorni orkestar Windstrings s kojim je mnogo nastupao u Hrvatskoj i inozemstvu. Dirigirao je Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom i zborom Hrvatske radiotelevizije, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom BYU (Utah,SAD), Udinskim filharmonijskim orkestrom, Italija. Između 1991. i 1994. bio je zaposlen kao stalni dirigent Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije. Aktivan je kao skladatelj komorne glazbe, te glazbe za film, kazalište, video i TV.
2003. osvojio je Nagradu hrvatskog glumišta za dirigiranje u predstavi Mačak u čizmama Brune Bjelinskoga.
Vesna PodrugVesna Podrug – pijanistica, rođena je u Splitu i već za vrijeme školovanja u klasi prof. Lentić osvojila je brojne republičke i savezne nagrade u SFRJ. 1986 dobila je stipendiju “Ivo Pogorelić“. Studirala je na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču kod prof. Paula Badure-Skode i magistrirala 1992. 1994. završila je studij komorne glazbe a 2000. pedagoški studij. 1998.-2008. radila je kao korepetitor u Bečkoj državnoj operi a 2002.-2008. kao pedagoški suradnik na Univerzitetu za glazbu u Beču. Koncertirala je u većini europskih zemalja. Nastupala je s orkestrom bečke državne opere, HNK Split, Splitskim virtuozima te s poznatim glazbenicima kao što su Boris Papandopulo, Michael Kugel, Denyce Graves, Gerard Causse, Hui He, Karl-Heinz Schütz, Gudački kvartet Tartini u Musikvereinu, Konzerthausu i Staatsoperi u Beču, dvorani Lisinski i Hrvatskom Glazbenom Zavodu u Zagrebu, Conservatorio Giuseppe Verdi u Milanu te na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu. Snimila je CD-ove s Wladimirom Kossjanenkom i Michaelom Kugelom. CD In Memoriam Shostakovich The Strad Magazine London odabrao je 2002. kao Recital Disc-Strad Selection. 2000 – 2005. Vesna Podrug je osam puta izvela Beethovenov 5. klavirski koncert s Orkestrom bečke državne opere u Beču, koji je bio koreografiran za bečki Staatsopernballett. Godine 2002. zapaženi su njeni nastupi s Michaelom Kugelom i Denyce Graves na 53. Dubrovačkim ljetnim igrama, a 2006. S Gerardom Causseom na festivalu u Hartbergu / Austrija. Od 2008. Vesna djeluje kao docent za klavir na Umjetničkoj Akademiji u Splitu.

Foto: Press