fbpx

Prijenos – Predsjednička inauguracija američkog predsjednika Joea Bidena

Predsjednička inauguracija

– Posebno se veselim što će naša publika po prvi puta – u prilogu Branke Slavice – vidjeti neke arhivske izjave Joea Bidena koje nikad do sada nisu kod nas prikazane. Prije mjesec dana sam zamolio našu dopisnicu Branku da istraži baš američke arhive i ona je uspjela u tom zadatku. Biden je veliki politički veteran i neće mu nitko trebati posebno objašnjavati kako definirati politiku SAD-a prema ovom našem prostoru. Koji njegovim izborom dobiva lijepu prigodu za iskorak u bolje. O svemu tome će u našem zagrebačkom i studiju u Bruxellesu govoriti “prva liga” hrvatske vanjske politike” – rekao je urednik i voditelj projekta Predsjednička inauguracija Goran Rotim.

inauguracija

Hrvatska radiotelevizija (HRT) iduće će srijede, 20. siječnja 2021. na Četvrtom programu (HRT-HTV4) s početkom u 17.30 sati prenositi inauguraciju novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena.
Posebnu emisiju vodit će Goran Rotim, a gosti u studiju su savjetnik premijera za vanjsku politiku Mate Granić i posebni izvjestitelj Europskog parlamenta za SAD Tonino Picula, obojica hrvatski bivši ministri vanjskih poslova. Uz njih i Milada Privora, bivša šefica Državnog protokola RH. HRT uživo, putem Eurovizije, prenosi najsitnije detalje nikad neizvjesnije inauguracije novog američkog predsjednika Joea Bidena.

Sigurnosne mjere u Washingtonu podignute su na najvišu razinu nakon što su Trumpove pristaše 6. siječnja nasilno upale u zgradu Kongresa, a u njihovom je pohodu poginulo petero ljudi. Tijekom emisije vidjet ćemo i do sad neobjavljene izjave Joea Bidena kako je Slobodana Miloševića uspoređivao s Hitlerom, a velikosrpsku agresiju 90-ih s nacizmom. Također, bit će riječi i o tome kakva je sudbina Donalda Trumpa nakon nasilnog pohoda na Kongres.

Donald Trump, kako je već najavio, neće nazočiti inauguraciji novog predsjednika Bidena, što će biti tek četvrti put u američkoj povijesti da predsjednik na odlasku nije nazočan na inauguraciji svog nasljednika. Demokrat Joe Biden postat će 46. američki predsjednik i ujedno drugi katolik na toj dužnosti nakon Johna F. Kennedyja.
Kao potpredsjednik SAD-a u vrijeme mandata Baracka Obame, Joe Biden posjetio je Republiku Hrvatsku 2015. godine kada je bio na sastanku regionalne inicijative Brdo-Brijuni. Ali, kao senator, bio je često na ovim prostorima. Od Titova sprovoda do Domovinskog rata.

Foto: Press – Screenshot HRT