fbpx

Danas šest domaćih premijera na ZagrebDoxu!

Utorak na ZagrebDoxu

Novi festivalski dan donosi premijere pet kratkometražnih i jednog srednjometražnog domaćeg filma – svoje će uratke publici sutra na ZagrebDoxu predstaviti Bela Bračko-Milešević, Sara Alavanić, Jozo Schmuch, Marko Bičanić, Anja Koprivšek i David Bakarić.

na ZagrebDoxu

Program na ZagrebDoxu počinje u 15 sati besplatnim projekcijama u Teatru &TD i MM centru. U 16 sati u Kinu SC bit će prikazana dva filma iz programa Stanje stvari – Čistimo zajedno (Clean with me (After Dark) Gabrielle Stemmer i Judy protiv kapitalizma (Judy Versus Capitalism) Mikea Hoolblooma. Teen Dox program uključuje tri naslova koji se prikazuju u terminu od 17 sati u MM centru – filmove Ispočetka (Anew) Zofie Sawicke, Pustinjske pse (Desert Dogs) Morrisa Samuela te Tinedžerske priče iz karantene (Teenage Lockdown Tales) autorica Charlotte Ballet-Baz i Marie-Pierre Jaury.

U 18 sati u kinu SC premijerno će biti prikazano četiri kratkometražna i jedan srednjemetražni domaći dokumentarac. Redateljica Bela Bračko-Milešević u filmu Bog na kotačima dokumentira pandemijsko izdanje obreda svete mise. Film Jel ti frka kad ti priđem, svojevrsni filmski dnevnik autorice Sare Alavanić, sažima promjene koje je u obiteljski ambijent donijela “prva samoizolacija koja nije samoinicijativna”. U fokusu filma Hotel Mama redatelja Joze Schmucha je majka danas odrasle djece koja otkriva svoju životnu priču, prisjećajući se odrastanja svoje djece, njihova osamostaljivanja, ali i jednog tragičnog gubitka. Još malo do nove godine Marka Bičanića dokumentira posljednje dane prošle godine, obilježene potresom katastrofalnih razmjera, i to iz perspektive dvojice dječaka. Konačno, film Volim Anje Koprivšek bilježi izazove koje pred sestrinsku ljubav postavlja odrastanje u romskoj obitelji.

Posljednja domaća premijera održat će se u 19 sati u Teatru &TD – riječ je o kratkometražnom ostvarenju autora Davida Bakarića, filmu Od tebe sam sretan koji se prikazuje u okviru programa Ljubav. Sve će spomenute domaće filmove nakon projekcija predstaviti sami autori kroz razgovore s publikom.

na ZagrebDoxu

U 20 sati u kinu SC na rasporedu je film Zacijeli me srpske glumice i redateljice Danijele Štajnfeld, u kojem ona progovara o traumatičnim iskustvima žrtava seksualnog nasilja i to hrabro polazeći od vlastitog iskustva te kroz razgovore sa žrtvama postavlja pitanje je li izlječenje moguće. Nakon projekcije filma uslijedit će razgovor u okviru ZagrebDOXXL programa. U razgovoru, koji će moderirati Jelena Ostojić, sudjelovat će Marijana Senjak, feministička psihoterapeutkinja iz Centra za seksualna prava Ženska soba, novinarka Jutarnjeg lista Snježana Pavić, aktivistica Lepa Mlađenović iz feminističke inicijative Verujem ti te autorica filma Danijela Štajnfeld.

Festivalski program na ZagrebDoxu završava uz još nekoliko večernjih projekcija, iz kojih izdvajamo novi film jednog od vodećih ruskih dokumentarista, Vitalija Manskog, Gorbačov. Raj (Gorbachev. Heaven, program Stanje stvari, 21 sat, Teatar &TD) te film Coronation (22 sata, Kino SC) kineskog umjetnika, dokumentarista i aktivista Aija Weiweija u kojem autor propituje je li tijekom pandemije važnije očuvati osobnu slobodu pojedinca ili zdravlje čitavog društva.

Foto: Press