Ne propustite: Kristofor Kolumbo u Osijeku
By Snježana Županović On 13 ruj., 2016 At 01:59 PM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Gostovanje…

Kristofor KolumboNa programu u HNK u Osijeku za dan 14. rujna 2016. godine s početkom u 20,00 sati je gostovanje Zagrebačkog kazališta mladih s predstavom Kristofor Kolumbo. Redatelj predstave je Rene Medvešek, a glume Krešimir Mikić, Sreten Mokrović, Zoran Čubrilo, Maro Martinović, Pjer Meničanin
O predstavi – Otkriće Novoga svijeta jedan je od mnogobrojnih ispita zrelosti na kojima je ova naša posljednja, dvije tisuće i četrnaest godina stara civilizacija toliko puta pokleknula. Spotaknula se. A kamen spoticanja uvijek isti. Ustvari, oblutak. Kristofor KolumboUstvari, kuglica. Jedna točkica u svemiru. Maleni krug koji sve mijenja u svoju korist. Jedno jedino o. Ono O koje otvara pitanje je li usputno preimenovanje Kristofora u Koristofora neizbježna prateća pojava svakog putovanja u Novo? Pitanje za svakog od nas. Vjerujemo li, nakon svega što smo doživjeli u tih dvadeset stoljeća, da je takav pothvat moguć bez tog malog, ali presudnog izobličenja? Pitanje teško. Okruglo. Jer već sam odgovor na njega otvara nam ili zatvara uska vrata u Novo, u svijet do kojega se bez vjetra vjere ne može stići ni najmoćnijim krstaricama i ledolomcima Stare zemlje. Kolumbo mladoga Krleže od onih je koji znaju odgovor. I ne boje se njegovih posljedica. Jedna od prepreka koje ga još čekaju na njegovu putu zasigurno je pitanje kako oprostiti onima koji ga nisu mogli razumjeti.
Kolumbo je pijan od zvijezda, njegov pogled nije usmjeren prema Kopnu, nego u Nepovrat i jedino u što može biti siguran neizvjesnost je plovidbe.

Autorski tim:
Tekst: Miroslav Krleža
Redatelj: Rene Medvešek
Dramaturginja: Jelena Kovačić
Scenografkinja: Tanja Lacko
Kostimografkinja: Doris Kristić
Skladatelj: Matija Antolić
Suradnik za udaraljke: Nenad Kovačić
Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Čavlek
Jezična savjetnica: Đurđa Škavić
Inspicijentica: Stella Švacov Miletić

Glume:
Krešimir Mikić: Kristofor Kolumbo
Sreten Mokrović: Admiralska falanga
Zoran Čubrilo: Admiralska falanga
Maro Martinović: Admiralska falanga
Pjer Meničanin: Mornari
Damir Šaban: Mornari
Filip Nola: Mornari
Kristijan Ugrina: Mornari
Danijel Ljuboja: Robovi
Frano Mašković: Robovi
Jasmin Telalović: Robovi
Petar Leventić: Robovi

Foto: Press

comment closed