Festivalske nagrade na 60. Splitskom ljetu!

Judita…

Splitskom ljetuViolinist Marco Graziani i glumac Nikola Ivošević dobitnici su nagrada Judita koje se dodjeljuju za najvrjednija umjetnička ostvarenja na 60. Splitskom ljetu.
Šezdeseto splitsko ljeto ponudilo nam je dvije opere (Verdijevu ‘Aidu‘ i Gotovčevu ‘Ero s onoga svijeta‘) i deset koncerata. Kvalitetom su se uzdigli koncerti ansambla ‘Cantus’, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Zbora Hrvatske radiotelevizije i kvarteta saksofona ‘Papandopulo’.
– ‘Juditu’ za glazbeni doseg darujemo violinistu Marcu Grazianiju, solistu u Koncertu za violinu i orkestar u D-duru Petra Iljiča Čajkovskog. Oduševljeni i poneseni primjernim pristupom mladog violinista, kao i vrlo visokom razinom izvedbe, ističemo njegovu poniznost veličanstvenom uratku ruskoga skladatelja. Iznimno zahtjevna solistička dionica raskošno je otkrivala mogućnosti mladog violinista koji se nedvojbeno bliži svom umjetničkom zenitu. Prinos ostvaren s vrsnim Vojvođanskim simfonijskim orkestrom kojim je ravnao Berislav Skenderović pohranio je trajan trag u srcima splitskih štovatelja glazbe. Marco Graziani osvojio nas je ozbiljnošću i predanošću, njegovu dubokom i iskrenom izričaju potpuno je strano populističko podilaženje publici – piše u obrazloženju članova ocjenjivačkog suda nagrade Judita za glazbeni program 60. Splitskog ljeta u sastavu Tatjana Alajbeg, Kosovka Čudina i Mirko Jankov.
Splitskom ljetuNikola Ivošević‘, dugogodišnji član Drame HNK u Splitu, razotkrio je gledateljstvu lik Jaga u Shakespeareovu Othellu kao osobu u kojoj stoluje sama ideja Mržnje. Iz distancirane mirnoće njegova lika prema svemu oko sebe od samog početka izbijala je zabrinjavajuća protivnost svakom ljudskom skladu. A potom se, s potpunom jasnoćom o sredstvima i procesu njezina rušenja, u radnju uključuje kao stroj Zla koji gradira svoj pokrenuti mehanizam do trijumfa. Ivoševićev Jago kao da izlazi iz same tame metafizičke ideje OPAKOSTI, one i onakve koja u prijelomnim vremenima i situacijama društvene posustalosti svako DOBRO premeće u vlastitu suprotnost i stavlja u funkciju realizatora svoje nakane. Pritom je okolini ostajao neprepoznatljiv, zaklonjen logičnim postupcima svoje tobožnje skrbi za druge. Ideja ovakve kreacije Jaga je značajna u vremenu koje i samo prepoznaje Zlo tek onda kad ono ostvari svoje ciljeve.
Nikola Ivošević je sve to postigao jednostavnim glumačkim izrazom, dobrom ortoepijom sonornosti svog moćnog glasa i snažnim djelovanjem svoje osobnosti. Najsrdačnije čestitamo dramskom umjetniku Nikoli Ivoševiću – piše u obrazloženju članova ocjenjivačkog suda nagrade Judita za glazbeni program 60. Splitskog ljeta u sastavu Vlatko Perković, Nila Kuzmanić Svete i Siniša Kekez.

Foto: Press