Žar ptica gostuje u Mađarskoj: Kako je tata osvojio mamu

Mađarska…

GK Žar ptica – projekt Djeci Hrvata izvan RH

GK Žar pticaGK Žar ptica nastavlja projekt Djeci Hrvata izvan RH gostovanjem u Pečuhu gdje se danas u 11 sati za djecu Hrvatske škole Miroslav Krleža u Hrvatskom kazalištu izvela predstava Kako je tata osvojio mamu.
Cilj projekta je ostvarenje zajedničke želje da djeca Hrvata koja generacijama žive izvan granica RH, čuju živu hrvatsku riječ na sceni, baziranu na književnom predlošku hrvatskih autora i u izvođenju profesionalnih glumaca.
Žar pticaU Mađarskoj inače živi oko 50000 Hrvata, 3000 je djece uključenih u programe hrvatskih škola, a najbrojnija je zajednica u županiji Baranja čije je središte Pečuh gdje živi oko 15000 Hrvata.
Najizvođeniju predstava GK Žar ptica u prošloj sezoni, Kako je tata osvojio mamu, prema romanu Mire Gavrana u režiji Slađane Kilibarde, koja govori o problemu razvoda roditelja, s velikim zanimanjem su gledala djeca od 1-8 razreda.Učiteljice kažu da je ovo posebna prilika da pogledaju dječju predstavu na hrvatskom jeziku, a osobito su se veselili oni koji su i pročitali knjigu. Likove iz knjige na sceni tumače: Ugo Korani, Gorana Marin, Berislav Tomičić, Nina Erak Svrtan, Ana Marija Vrdoljak, Ante Krstulović i Veronika Mach.
Gostovanje realizirano uz potporu Ministarstva kulture RH, završeno je susretom s djecom i učiteljicama, kolegama iz Hrvatskog kazališta i predstavnicima Saveza Hrvata u Mađarskoj na kojem je istaknuta potreba za češćim susretima s umjetnicima iz domovine i uzajamnom suradnjom.

Foto: Press – GK Žar ptica