fbpx

Najprodavaniji album 2016.: Matija svira Arsena

U Hrvatskoj…

Matija Dedić, Matija svira ArsenaSenzacionalni album ‘Matija svira Arsena‘ našeg ponajvećeg jazz glazbenika Matije Dedića najprodavaniji je album u Hrvatskoj u 2016., godini, uključujući i inozemna izdanja!
Riječ je o još jednom u nizu od fantastičnih trijumfa koje je postigao ovaj izuzetan album, dobitnik čak pet Porina za 2015. godinu – osim što je proglašen albumom godine, dobio je još i nagrade za najbolju izvedbu jazz glazbe (‘Ni ti ni ja’), najbolji aranžman (‘Kuća pored Matija Dedićmora’), najbolji instrumentalni album te najbolju instrumentalnu izvedbu izvan klasične i jazz glazbe (Matija feat. Miroslav Tadić za skladbu ‘Ne plači’).
Ovime je na komercijalnoj razini potvrđeno ono što je već duže vrijeme poznato ne samo ljubiteljima jazza i instrumentalne glazbe, nego i najširoj publici: da je s ‘Matija svira Arsena’, Matija Dedić proizveo kultni album koji nesumnjivo pripada kanonu naše glazbe!
Osmišljen kao dirljiva glazbena posveta njegovom preminulom ocu, neponovljivom Arsenu Dediću, ‘Matija svira Arsena’ donio je 12 dojmljivih izvedbi na kojima su se na uistinu rijedak način stopili izuzetan emocionalni sadržaj i vanserijsko glazbeno umijeće. To njegovo svojstvo nije moglo promaći ni struci ni javnosti, a činjenica da je intimni instrumentalni album zauzeo prvo mjesto prodaje – prestižući Matija Dedić, Matija svira Arsenausput i izdanja poput posljednjeg albuma Davida Bowieja – samo potvrđuje o kakvom je izdanju riječ.
Dojmljivost Matijinih interpretacija očevih skladbi zabilježena je i uživo, na sada već čuvenom koncertu u Zagrebačkom kazalištu mladih, dostupnom na DVD-u ‘Matija svira Arsena – live in ZKM’, dok je studijski izvornik ove godine objavljen i kao luksuzno LP izdanje, primjereno iznimnoj glazbi koja se na njemu nalazi. I studijska i koncertna verzija donose nam ovog izuzetnog glazbenika na vrhuncu svoje glazbene izražajnosti – uzevši to u obzir, teško da čudi da ni vrhunski komercijalni uspjeh nije izostao.

Foto: Press arhiva, Scena.hr