fbpx

Matija Dedić: Ovaj Porin ima jednu specijalnu čar jer je vezan uz mog oca

Emotivna večer u Splitu…

Ovogodišnja dodjela glazbene nagrade bila je u znaku Matije Dedića, koji je osvojio osvojio šest Porina

Matija Dedić– Ovaj Porin ima jednu specijalnu čar jer je vezan uz mog pokojnog oca. Bio je poseban osjećaj, tu smo imali i mog oca i moj rad, neka iznenađenja, osvojio sam i Porine koje nisam imao. Sad ću se pridružiti obitelji da podijelim s njima ovu večer –  rekao je Matija Dedić za portal Scena.hr nakon dodjele glazbene nagrade Porin u Splitu, koja je završila emotivno u čast Arsenu Dediću. Matija je apsolutni pobjednik ovogodišnje Porina. S Porinom u najprestižnijoj kategoriji za Album godine za album ‘Matija svira Arsena‘ ukupno je osvojio šest Porina. Massimov album ‘1 dan ljubavi’ dobio je tri Porina i to za Najbolji album pop glazbe, produkciju te mušku vokalnu izvedbu. U kategoriji Pjesma godine pobijedio je Elemental i to za hit ‘Goli i bosi’. Zagrebački hip hoperi su za istoimenu pjesmu dobili kipić i u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom tako da je bend u konačnici osvojio dva Porina. Isto toliko imaju Hladno pivo za album ‘Dani zatvorenih vrata’ koji su pobijedili u kategoriji Najbolji album rock glazbe te Najbolje likovno oblikovanje. U kategoriji Najbolja ženska vokalna izvedba statuu je osvojila Josipa Lisac za skladbu ‘Tu’.
– Lijepo je biti na Porinu. Svi smo bili sretni večeras – rekla je Josipa.
Najbolju vokalnu suradnju ostvarili Neno Belan i Maja Posavec u pjesmi ‘Tvoj glas’. Najbolji novi izvođač je Nina Kraljić. Najbolji album folklorne i etno glazbe ima Bruno Krajcar, a Frano Parać osvojio je Porin u kategoriji Najbolja skladba klasične glazbe. Osim podjele Porina u 10 kategorija dodijeljeni su i Porini za životna djela. Dobili su ih Hrvoje Hegedušić kojemu je nagradu uručio Alfi Kabiljo i Davorin Kempf. Njemu je nagrado dao prošlogodišnji dobitnik Frano Parać.
Duško Ćurlić i Iva ŠulentićA uoči televizijskog prijenosa glazbene nagrade Porin dodijeljene su statue u 25 kategorija. Jazz pijanist četiri Porina je osvojio za album ‘Matija svira Arsena’ i to za Najbolju izvedbu jazz glazbe, Najbolji aranžman, Najbolji instrumentalni album te Najbolju instrumentalnu izvedbu izvan klasične i jazz glazbe, a tu statuu podijelio je s Miroslavom Tadićem za skladbu ‘Ne plači’. Album Jazzy Bach, kojeg je Matija snimio s Darkom Jurkovićem Charliejem, pobijedio je u kategoriji Najbolji album jazz glazbe. Po broju osvojenih statua slijedi album ‘Gordan Tudor Post Nubila Phoebus’ u izvedbi Gordana Tudora koji je osvojio tri Porina i to za Najbolju izvedbu klasične glazbe, Najbolja snimka albuma klasične glazbe i Najbolja produkcija albuma klasične glazbe. Slijedi Rundek Cargo Trio koji je Porina dobio za Najbolji album alternativne glazbe te Najbolji video broj. Ibrica Jusić osvojio je Porin za Najbolji album zabavne glazbe.

“Ovo sam čekao 52 godine”
Ibrica Jusić– Ovo je za mene jako emotivan trenutak koji sam čekao 52 godine. Dobio sam Porin za zabavnu glazbu, pa lijepo je da se netko sjetio da znam i zabaviti publiku – naglasio je Ibrica. TBF ima Najbolji album klupske glazbe. Najbolju snimku imali su 2Cellos za pjesmu Mombasa. Zvjezdan Ružić nagradu Porin dobio je u kategoriji Najbolja skladba jazz glazbe. Najboljim albumom proglašen je album festivala klapa u Omišu, najbolji album tamburaške glazbe je onaj kvartet Gubeca i tamburaškog orkestra HRT-a, dok je klapa Ragusa osvojila statuu za najbolji album pop – folklorne glazbe. Zagrebačka filharmonija, akademski zbor Ivan Goran Kovačić i dirigent Vladimir Kranjčević pobijedili su u kategoriji Najbolji album klasične glazbe, najbolji dječji album je ‘Mjesto za mene – album pjesama za djecu’ raznih izvođača. Najbolji album popularne duhovne glazbe je ‘Kamenita vrata live’, dok je ‘Karlovačko RockOff – festival novog zvuka 2015.’ izabran za najbolji album s raznim izvođačima.

Foto: Prisk