fbpx

Saske državne kapele Dresden s dirigentom Myung-Whun Chunga

ChungCJean-FrancoisLeclerqNastupom pijanističkog virtuoza Jevgenija Kissina, prije dva tjedna započeo je glazbeni ciklus Svijet glazbe, u okviru kojeg Koncertna direkcija Zagreb ovog listopada predstavlja koncert Saske državne kapele Dresden pod dirigentskom palicom Myung-Whun Chunga.
Na pozornicu Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, 17. listopada u 19:30 sati, stupit će jedan od najstarijih svjetskih orkestara koji je 1548. utemeljio princ Moritz von Sachsen.
Već gotovo pet stoljeća, Saska državna kapela Dresden jedan je od vodećih orkestara u svijetu. U iznimno dugoj glazbenoj tradiciji brojni istaknuti dirigenti i instrumentalisti ostavili su svoj pečat, a među njima i Heinrich Schütz, Carl Maria von Weber, Richard Wagner, Ernst von Schuch, Fritz Reiner, Karl Böhm, Joseph Keilberth, Rudolf Kempe, Kurt Sanderling, Giuseppe Sinopoli i mnogi drugi. Uz orkestar se veže i ime Richarda Straussa čijih je devet opera premijerno izvedeno u Dresdenu. Ovaj orkestar svjetskog glasa, u svojoj matičnoj kući – Semperoper – izvodi oko 260 opera i baleta po sezoni, oko 50 simfonijskih i komornih koncerata te sudjeluje u različitim glazbenim događanjima u drezdenskoj Frauenkirche. Kao jedan od najomiljenijih simfonijskih orkestara rado je viđen gost svjetskih koncertnih pozornica.
Staatskapelle Dresden Christian Thielemannn (c) Matthias CreutzigerMyung-Whun Chung, prvi gost-dirigent Saske državne kapele Dresden, jedan je od najglasovitijih i najenergičnijih dirigenata današnjice, a s Orkestrom surađuje od 2001.
Na velikoj pozornici Dvorane Lisinski ravnat će ansamblom od sto vrhunskih glazbenika. Zagrebačkoj publici ovom će prigodom izvesti 9. Mahlerovu Simfoniju, posljednju dovršenu iz njegova bogatog opusa. Koncertom u Zagrebu Orkestar započinje osmodnevnu turneju u okviru koje će nastupiti u Ljubljani, Milanu, Torinu, Innsbrucku i Linzu.Uljepšajte svoju večer i uživajte u prekrasnom simfonijskom doživljaju u izvedbi Saske državne kapele Dresden i Myung-Whun Chunga.