fbpx

Održan svečani koncert za Dan državnosti

Trg kralja Tomislava…

Dan državnostiKoncert Zbora i Simfonijskog orkestara HRT-a održan je jučer u povodu Dana državnosti na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, Trgu kralja Tomislava. Brojna publika imala je priliku uživati u iznimnim djelima u koje je utkan nacionalni zanos glazbenih genija od Zajca i Gotovca do Borodina, Čajkovskog, Chopina i Elgara. Uz nastupe solista slavljeničkome koncertu pridružio se i Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske.
Dan državnostiAljoša Jurinić, finalist uglednih svjetskih natjecanja – Chopinova u Varšavi i Kraljice Elizabete u Bruxellesu, izveo je finale Uvertire 1812., op.49 Petra Iljiča Čajkovskog, koračnicu br 1 Edwarda Elgara “Land of Hope and Glory”, te 3. stavak Koncerta za klavir i orkestar u e-molu Frederica Chopina. Marko Martinović je pak i hrvatskoj publici, kao prije toga europskoj na Euroviziji mladih glazbenika, dočarao kako se svira tambura bisernica – tradicijski hrvatski instrument.
Mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić otpjevala je Odu zemlji iz opere Mila Gojsalića Jakova Gotovca, a bariton Leon Košavić, ‘Romancu Zrinskog’ i ‘U boj, u boj’ iz opere ‘Nikola Šubić Zrinski’ Ivana pl. Zajca.
Dan državnostiKoncert za Dan državnosti održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i uz potporu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.
Nakon koncerta, publika je mogla na velikim ekranima pratiti utakmicu Europskog nogometnog prvenstva između reprezentacija Hrvatske i Portugala.

Foto: Press