fbpx

Pijat je najbolji film, a Arijana Čulina nagrađena za najbolju žensku ulogu

FEST…

Čulina je debitirala na filmu na fascinantan način. Suptilnost, autentičnost i uvjerljivost kojom tumači ulogu majke bliži se dokumentarnom izrazu… Ogoljenost i preciznost sve su odlike odlične glumice koja je napokon dočekala priliku da se predstavi filmskoj publici, stoji u priopćenju žirija

Arijana ČulinaDebitantski film Hane Jušić ‘Ne gledaj mi u pijat‘ proglašen je najboljim filmom glavnog programa, a Arijana Čulina nagrađena je za najbolju žensku ulogu na 45. izdanju međunarodnog filmskog festivala FEST koje je sinoć završilo u Beogradu. Arijana u filmu igra Veru, ženu koja se pomirila sa životom i odustala od sebe.
– Vera je majka, supruga, odgaja djecu, kuha, čisti, ali sve nekako radi po špranci. Kao da je izbrisala sebe. Vera je izgubila i strast u braku. Jedna izuzetna uloga tipično – ne tipične dalmatinske žene – otkrila je Arijana u nedavnom razgovoru za portal Scena.hr. Međunarodni žiri u sastavu: Srdan Golubović (predsjednik), Branka Katić, Dalibor Matanić, Čedomir Kolar i Sergej Trifunović, dodijelio je redateljici Hani Jušić i producentici Ankici Jurić Tilić nagradu Beogradski pobjednik uz obrazloženje:
Hana Jušić– Svježina i nemilosrdnost kojom se autorica obračunava s rodnim gradom osvojio je žiri i publiku FEST-a. Vrlo zrelo i precizno, uz dosljedan vizualni kod predstavlja nam uranjanje u intimu djevojke koja mora preuzeti ulogu glave disfunkcionalne obitelji i da se istovremeno bori sa svojim seksualnim oslobađanjem i odrastanjem ne bi li isplivala iz obiteljske tamnice. Žiri je splitskoj kazališnoj glumici Arijani, koja je ulogom Marijanine majke Vere debitirala na filmu dodijelio nagradu za najbolju žensku ulogu.
– Čulina je debitirala na filmu na fascinantan način. Suptilnost, autentičnost i uvjerljivost kojom tumači ulogu majke bliži se dokumentarnom izrazu kojim postiže univerzalnost koja se izdiže iznad mjesta radnje. Minijaturne glumačke bravure, ogoljenost i preciznost sve su odlike odlične glumice koja je napokon dočekala priliku da se predstavi filmskoj publici – stoji u priopćenju žirija. U utrci za glavnu nagradu FEST-a, diplomu i prateći iznos od 10.000 eura koji je pripao filmu ‘Ne gledaj mi u pijat’, sudjelovalo je 15 ostvarenja iz 12 svjetskih zemalja. ‘Ne gledaj mi u pijat’ film je o odrastanju i obiteljskim odnosima. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Petkovići žive doslovno jedan na drugome u minijaturnom stanu, međusobno se dovodeći do ludila.
Ne gledaj mi u pijatFilm je premijerno prikazan u programu Dani autora (Giornate degli autori) u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, nakon čega je bio prikazan u programima međunarodnih filmskih festivala u Varšavi, Rejkjaviku, Vancouveru, Tokiju i Valladolidu (Seminci). Ovjenčan je nagradom FEDEORA-e u Veneciji, Posebnim priznanjem u Vrašavi, Nagradom za režiju u Tokiju, Nagradom za najbolji dugometražni film u natjecateljskom programu Meeting Point na Seminciju te posebnim priznanjem žirija 13. Zagreb Film Festivala. Film Ne gledaj mi u pijat nastao je u produkciji zagrebačke tvrtke Kinorama; u koprodukciji s tvrtkom Beofilm (Danska) i Hrvatskom radiotelevizijom. Razvoj i proizvodnju podržao je Hrvatski audiovizualni centar, a proizvodnju Danski filmski institut i nadnacionalni europski fond Eurimages.

Foto: Press arhiva