fbpx

Predstava Tesla Anonimus oduševila premijernu publiku

Bravo za glumce i Šovagovića…

Priča o Nikoli Tesli, čovjeka koji je svojim izumima zadužio čovječanstvo, istinskom heroju vremena

Tesla Anonimus

Tesla Anonimus– Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom – bile su riječi koje je izgovorio Nikola Tesla u Gradskoj vijećnici u Zagrebu 24. svibnja 1892. godine. Na taj datum, jučer je u atriju zagrebačkog kazališta Gavella na Sceni 121 bila premijera predstave Tesla Anonimus. Predstava je oduševila premijernu publiku. Sjajna glumačka postava publiku je uspjela uvući u tadašnje vrijeme i duh čovjeka koji je svojim izumima neizmjerno zadužio svijet. Predstava obiluje zanimljiv detaljima iz života Nikole Tesle, ali donosi i emotivna stanja tog velikog izumitelja. Predstava je toliko zanimljiva da u gledatelju budi glad za još. Publika je ovacijama nagradila glumce za ovu kazališnu poslasticu koja je nedostajala na našim kazališnim daskama. U glavnoj ulozi kao Nikola Tesla je Marko Petrić, koji osim po odličnoj izvedbi i fizički podsjeća na Teslu, pa je dojam bio još uvjerljiviji. Tu su i sjajni Tesla Anonimusglumci Andrej Dojkić, Antonija Stanišić Šperanda, Tara Rosandić i Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović i Fadil Abdulov Fafa. A Natalija Đorđević je u ovoj predstavi zablistala te još jednom pokazala svoj raskošni glumački talent. Autor i redatelj ove odlične predstave je Filip Šovagović. A pišući o predstavi, Šovagović bilježi.
– Polazeći od činjenice da je Teslin doprinos civilizaciji i čovječanstvu istovremeno prepoznat i prilično nepoznat, pokušat ću rasvijetliti neke manje znane događaje vezane uz život i rad ovog nevjerojatnog izumitelja. Razmišljajući o posljedicama Teslinog ponekad se pitam nije li Tesla možda pogriješio u nastojanjima da svijet učini boljim. Hoću reći, izumi koje nam je ostavio i za koje je smatrao da bi trebali biti dostupni svakome od nas, e upravo su ti njegovi izumi, završili u rukama glavnih svjetskih industrijskih magnata koji pod egidom – “napredak” – ostvaruju sve veći profit za sebe, čineći razlike između bogatih i siromašnih još većima. Gotovo sam siguran da je i sam Tesla u jednom trenutku to morao shvatiti te da je većinu svojih izuma ostavio “za sebe”, ne dokumentirajući ih. U toj konstelaciji odnosa, moguće je Teslu prikazati kao istinskog heroja vremena.
Autor koncepta je Filip Šovagović, scenografkinja je Veronika Radman, kostimografkinja Marita Ćopo, autor videa je Ivan Marušić Klif, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.U predstavi igraju: Marko Petrić, Andrej Dojkić, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Tara Rosandić, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović i Fadil Abdulov Fafa.

Foto: Scena.hr