Premijera: Pinokio u GK Žar Ptica!
Piše: redakcija On 24 ruj., 2015 At 04:51 PM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Zagreb…

PinokioNa programu Gradskog kazališta Žar ptica u četvrtak 1. listopada 2015. godine je premijera predstave ‘Pinokio‘ redatelja Želimira Mesarića. Scenografiju potpisuje Davor Antolić, kostimografiju Neven Mihić. U predstavi Igraju: Amanda Prenkaj, Hrvoje Zalar, Gorana Marin, Ana Marija Vrdoljak, Berislav Tomičić, Zoran Pribičević, Matija Šakoronja, Nataša Kopeč, Vesna Ravenšćak i Domagoj Janković.
O predstavi:
Kad lutak Pinokio okonča svoj put avantura, nepodopština i iskušenja, te spozna sebe i svijet u koji su ga dovele vješte ruke majstora Geppetta, kojem je Pinokio zamjena za nedočekanog sina, u snu mu se ukaže lijepa i nasmijana Vila. Poput Providnosti Vila bdije i prati Pinokija, sve do trenutka kad ga poljubi i reče:
“Ja ću biti tvoja mama. Valjan si Pinokio! Zahvaljujući tvojem dobrom srcu, ja ti opraštam sve nevaljaštine koje si danas učinio. Dječaci, koji se nježno brinu za svoje roditelje u bijedi i nevoljama, zaslužuju uvijek pohvalu i veliku ljubav, pa i onda kad nisu uzoran primjer poslušnosti i dobrog ponašanja. Budi razborit ubuduće i bit ćeš sretan!” Tu se san završi. Pinokio se probudi i na svoje veliko iznaneđenje opazi da više nije drveni lutak, nego da je postao dječak kao i svi drugi. Njegova isprva tiha i tinjajuća, a potom sve jasnije izražavana želja, da bude pravi dječak, ostvari se. Zaslužena je to nagrada za iskazanu ljubav prema Geppettu. Nagrada je to i za spoznaju svega lošeg što je Pinokio činio kroz svoje nepodopštine dok je lagao i varao druge, bio lakomislen i pohlepan. No valja naglasiti da Pinokijeva “pohlepa” za zlatnicima, koji će “izrasti” na stablima, nije želja za pukim bogaćenjem, nego potreba da pomogne tati Geppetu kako bi mu kupio novi kaput da mu više ne bude hladno i da dobro žive…
Neizreciva, ponekad naivna, dobronamjernost koja proizlazi iz ljubavi, a čega Pinokio ponekad nije svjestan, umanjuje i iskupljuje njegove grijehe i dovodi ga do željenog cilja. Collodi nam poručuje da ljubav pokreće svijet i čini ga boljim.

Pretpremijerno Pinokio igra 29. i 30. rujna u 10,00 sati, matineja za građanstvo je u nedjelju 4. listopada u 11,00 sati.

Carlo Collodi – Pinokio
Adaptirao i dramatizirao Želimir Mesarić
Režija: Želimir Mesarić
Igraju: Amanda Prenkaj, Hrvoje Zalar, Gorana Marin, Ana Marija Vrdoljak, Berislav Tomičić, Zoran Pribičević, Matija Šakoronja, Nataša Kopeč, Vesna Ravenšćak i Domagoj Janković
Redatelj: Želimir Mesarić
Scenograf: Davor Antolić
Kostimograf: Neven Mihić
Scenski pokret: Pravdan Devlahović
Maske i lutke: Patricio Alejandro Aguero Marino
Skladatelj: Damir Šimunović
Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Mondecar
Oblikovatelj video projekcija: Tomislav Krajcer
Tekst songova: Zoran Pribičević
Jezična savjetnica: Đurđa Škavić

Foto: Press

comment closed