fbpx

44. SGJ – sjajan koncert komornog orkestra Camerata Bern

Samobor…

Majstorski stil muziciranja Camerata Bern

Camerata BernSvjetski poznati komorni orkestar Camerata Bern iz Švicarske nadopunio je nisku sjajnih koncerata vrhunskih glazbenika tijekom 44. Samoborske glazbene jeseni. U 57 godina postojanja Camerata Bern stekla je svjetsku slavu okupivši vrhunske glazbenike nadahnute idejom nastupa u fleksibilnom ansamblu bez dirigenta. Pod umjetničkom voditeljicom, dobitnicom Grammyja, Patricijom Kopatchinskajom te gostujućim koncertnim majstorima, orkestar se ističe svojim suptilnim i homogenim zvukom, svježinom i majstorstvom stila u širokom repertoaru od ranog baroka sve do suvremene glazbe. Bilježe brojne nastupe i nagrade diljem svijeta, a posebno se ističe podatak da su od 2010. godine, u sklopu obrazovnog projekta za djecu, održali više od 150 koncerata u školama diljem kantona Bern. Projekt je obuhvatio do sada više od 15.000 djece, uglavnom u ruralnim predjelima kantona Bern.
Camerata BernNa samoborskom koncertu komornom orkestru Camerata Bern pridružila im se mlada korejsko-australska violinistica Suyeon Kang, hvaljena zbog urođenog senzibiliteta i iznimne svestranosti. Na repertoaru koncerta našli su se Impromptu za gudače u h-molu Jana Sibeliusa, Sonata za violinu i komorni orkestar Alfreda Schnittkea te 15. gudački kvartet u a-molu, op. 132 Ludwiga van Beethovena, a Camerata Bern su još jednom pokazali sve odlike zbog kojih ih publika obožava, a kritika hvali. Na kraju koncerta publika je na nogama dugotrajnim pljeskom dobila i poseban dodatak – Pizzicato polku Johanna Straussa.
Ove godine samoborski glazbenici daju svoj doprinos Festivalu, pa će tako nakon tenora Domagoja Dorotića, pred publiku izaći udaraljkaš Filip Merčep sa svojim prijateljima – udaraljkašima Renatom Palatinušem i Gregorom Hrovatom te pijanisticom Elizabetom Adžaga. Oni će i zaključiti 44. izdanje Samoborske glazbene jeseni koncertom u župnoj crkvi svete Anastazije u nedjelju, 6. listopada od 20 sati, uz atraktivni program u kojem će se moći čuti djela Johanna Sebastiana Bacha, Filipa Merčepa, Anne Ignatowicz-Glinske i Igora Kuljerića.

Foto: Press