fbpx

Premijerno: Kolektiv – o događajima nakon požara u klubu Kolektiv

Zagreb…

Premijera HBO Europe dokumentarnog filma Kolektiv

KolektivVišestruko nagrađivani rumunjski dokumentarni film, Kolektiv (Collective), koji prati događaje koji su se odvili nakon požara u klubu Kolektiv u Bukureštu 2015. i istraživačke novinare koji su otkrili veliku prijevaru u zdravstvenom sustavu, imat će premijeru 4. lipnja u 21.45 sati na HBO kanalu, a istog dana će biti dostupan i na HBO GO-u.
Godine 2015. u požaru u klubu „Kolektiv“ u Bukureštu živote je izgubilo 27 ljudi, a 180 ih je ozlijeđeno. Uskoro je još više žrtava požara počelo umirati u bolnicama od rana koje nisu bile opasne po život. Zatim je jedan liječnik sve dojavio timu istraživačkih novinara. Jedno je otkrivenje dovelo do drugog, novinari su počeli razotkrivati golemu prijevaru u zdravstvenom sustavu. Kad je imenovan novi ministar zdravstva, on se trudi kao nitko do tada oko reforme korumpiranog sustava, ali i da bi se riješile sve zapreke s kojima se susreće. Prateći novinare, doušnike, žrtve i vladine službenike, „Kolektiv“ nudi beskompromisan pogled na učinak koji istraživačko novinarstvo može imati.
Film u režiji dobitnika Međunarodne Emmy nagrade, Alexandera Nanaua, imao je svjetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2019. godine, nakon čega je prikazan i na Filmskom festivalu u Torontu. Na Filmskom festivalu u Zürichu osvojio je Nagradu za najbolji međunarodni dokumentarni film. „Kolektiv“ je jedini dokumentarac koji je ove godine prikazan na Filmskom festivalu Sundance u okviru Spotlight selekcije, koja odaje počast izvanrednim filmovima koji su imali svjetske premijere tijekom prošle godine.
Magazin Rolling Stone nazvao je film „remek dijelom o moći, korupciji i lažima“, dok ga je poznati filmski portal IndieWire proglasio za „jedan od najboljih filmova o novinarstvu ikad snimljen“.
Producent filma Kolektiv je Alexander Nanau Production iz Rumunjske, u koprodukciji s HBO Europe i Samsa Filmom iz Luksemburga.

Foto: Press