Riječke ljetne noći: Vaše kazalište vama
By redakcija On 29 lip., 2016 At 02:23 PM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Riječke ljetne noćiSvečano otvorenje trinaestog festivala Riječke ljetne noći te drugo Međunarodno natjecanje mladih opernih pjevača ‘Zinka Milanov‘ najavljeni su na konferenciji za novinare u atriju riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Otvorenje Riječkih ljetnih noći u petak, 1. srpnja pod nazivom ‘Vaše kazalište vama‘ predstavila je ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić. Svečano otvaranje Festivala počinje u 21.30 sati ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca, a sudjeluju svi ansambli HNK Ivana pl. Zajca koji će izvesti fragmente poznatih riječkih predstava u posve novom kontekstu. Riječkim kazališnim umjetnicima pridružit će se i Zvjezdan Ružić trio, a redatelj je Vedran Hleb.
‘Urbana uvertira u Riječke ljetne noći’ u organizaciji Grada Rijeke događat će se od 18 do 21,00 sati na Korzu i pozornicama na okolnim trgovima gdje će nastupiti brojni ulični umjetnici, poznate riječke plesne skupine, glazbenici, akrobati, klaunovi, mađioničari, žongleri, a djeca i mladi moći će naučiti i cirkuske vještine itd.
Ravnateljica Natjecanja ‘Zinka Milanov’ Vlatka Oršanić govorila je o tijeku Natjecanja od prijava do trenutka kada pjevači stupaju na veliku scenu HNK Ivana pl. Zajca pred međunarodni žiri – javilo se oko 100 mladih opernih pjevača iz cijeloga svijeta, a na temelju snimaka izabrani iz 31 zemlje nastavljaju prošlogodišnju tradiciju. Do finala u subotu 2. srpnja u 20 sati, inicijatori natjecanja, Marin Blažević i Vlatka Oršanić, nadaju se izlučiti najbolje pjevače koji će se publici predstaviti uz već poznatog suradnika riječke Opere, dirigenta Tibora Bogányija i orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca. Natjecanje u svim fazama može pratiti i publika, ulaz je slobodan 28. i 30. lipnja (od 10:30 do 14 i od 16 do 19 sati, u 21 sati objava rezultata) dok je za finale ulaznica po popularnoj cijeni – 20,00 kn.
Član žirija, inovativni operni umjetnik iz Stockholma, Carl Unander-Scharin sa suradnicom i partnericom Åsom Unander-Scharin, predstavio je opernu instalaciju „The Observers“ (Promatrači) projekta Opera Mecatronica koju će se od srijede 29. lipnja u 20 sati moći vidjeti u foyeru Kazališta. Carl Unander-Scharin pojasnio je kako ih je inspirirao prekrasan glas operne dive Zinke Milanov – pronašli su snimke njenog debija iz Metropolitena u operi Il Trovatore koja je ujedno i obilježila njenu karijeru. U tom će tehnološkom eksperimentu interaktivno publika kao promatrač moći pokretom biti u komunikaciji s glasom Zinke Milanov. Instalacija je za posjetitelje otvorena: 29. lipnja od 20 do 21h, 30. lipnja od 20 do 21h te 2. srpnja u pauzi završnog koncerta i za vrijeme glasanja žirija.
Glavni stručnjak za tehnologiju u Rafineriji nafte Rijeka Senad Bešić govorio je u ime Ine koja je peti put pokrovitelj baletnog programa Festivala, izrazivši zbog toga iznimno zadovoljstvo i vjeru u daljnju suradnju.
Ravnatelj Opere i v.d. intendanta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević pozvao je publiku na praćenje svih programa Riječkih ljetnih noći +, a na konferenciji, na kojoj se pila riječka voda, istaknuto je i kako se HNK Ivana pl. Zajca pridružuje akciji Rijeka je voda – voda je riječka voda.
Na dan otvorenja Riječkih ljetnih noći u 19 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka sudionici ljetne dramsko-lutkarske radionice Gradskog kazališta lutaka Rijeka predstavit će Čudesnu ljetnu noć, program za djecu, ulaz je slobodan (uz podizanje propusnica na blagajni Kazališta). U 20 sati u vrtu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja bit će virtualna izložba fotografija i razglednica s prikazom Palače u raznim povijesnim razdobljima – 120 godina Guvernerove palače.
Zbog tehničkih razloga, 3D prezentacija “Muzeji zajedno – muzejske priče” održat će se 2. srpnja u 20 sati (umjesto 1. srpnja) u prolazu između Radio Rijeke i Malog salona.

Foto: Press

comment closed