fbpx

Riječke ljetne noći: Gala koncerti, izložbe, programi…

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Riječke ljetne noćiTrinaesti po redu, festival Riječke ljetne noći pod nazivom ‘Riječke ljetne noći +‘ održat će se, kako je najavljeno na konferenciji za novinare u vrtu riječkog Prirodoslovnog muzeja, od 1. do 22. srpnja 2016. godine, a u njegovu bogatom i raznovrsnom progamu uz nositelja i organizatora HNK Ivana pl. Zajca sudjeluju i Gradsko kazalište lutaka Rijeka, riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Art-kino Rijeka, Muzej grada Rijeke, Prirodoslovni muzej, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja te Hrvatski muzej turizma Opatija. Time je obrazložen i ovogodišnji ‘plus’ u nazivu jer se, unatoč bitno smanjenim financijskim sredstvima, uključivanjem još većeg broja broja kulturnih institucija nego lani, kad je inauguriran novi koncept festivala, osmišljen još bogatiji festivalski program.
Riječke ljetne noćiTako festival, kako je kazao Marin Blažević najavljujući dio programa u organizaciji riječkog HNK, prestaje biti festivalom samo izvedbeno umjetničkih programa te postaje interdisciplinaran, obraćajući se time i puno širem krugu publike.
Iz programa je pak izdvojio gostovanje glasovitog newyorškog kazališta LaMaMa s predstavom ‘Pylade’ u režiji Ivice Buljana te dva gala koncerta s vrhunskim svjetskim opernim pjevačima koji će se, u suradnji s Festivalom Opatija, održati na Ljetnoj pozornici u Opatiji: ‘The best of opera’ 20. srpnja na kojem će nastupiti vodeća svjetska koloraturna sopranistica Sumi Jo te poznati bariton Lucio Gallo, a koji će potom nastupiti i 22. srpnja na koncertu ‘Tribute to Frank Sinatra’.
Govoreći o redefiniranju koncepta Riječkih ljetnih noći, pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar naglasio je kako se posljedično stavu Ministarstva kulture i smanjivanju budžeta trebao pronaći novi smjer, a uspješno je pronađen u zanimljivoj suradnji ustanova koje je istodobno svojevrsna simulacija provođenja projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture.
Svoje zadovoljstvo novim modelom, a time i novom kvalitetom Riječkih ljetnih noći izrazio je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji je naglasio da unatoč nerazumijevanju Ministarstva kulture riječki festival nije izgubio glamour te da ove godine u svom programu ima četiri međunarodno relevantna događaja, uz one koje je najavio Marin Blažević i veliku spektakularnu izložbu o dinosaurima ‘Divovi Patagonije’ koja će u organizaciji Prirodoslovnog muzeja biti postavljena u prostoru bivšeg Exportdrva na Delti.
Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir kazala je kako će festivalski programi inaugurirati neke nove EPK-ovske scene i prostore pa će tako pričopredstava ‘Mala sirena’ biti izvedena u dvorištu buduće Dječje kuće u kompleksu Benčić. Osim nje, Lutkari će na otvorenom izvesti i svoje predstave ‘Beba bebač’ i ‘Snjeguljica d.d.’.
Suradnica za program Art-kina Rijeka Ana Šegrt najavila je program ‘Kino za uši’, animaciju i glazbu s Animafesta 2016 na Trgu Matije Vlačića Flaciusa te ‘Skriveno kino’ u okviru kojeg će ove godine biti prikazan Fellinijev ‘Amarcord’, a moći će ga pogledati oni koji, slijedeći tragove, na vrijeme otkriju lokaciju njegove projekcije.
Osim izložbe ‘Divovi Patagonije’, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić Surina najavila je i program ‘Divlja noć u Rijeci’ u Parku Nikole Hosta gdje će se 8. srpnja osluškivati njegovi noćni stanovnici i neočekivani posjetitelji iz divljine.
Iz programa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja ravnateljica Tea Perinčić izdvojila je virtualnu izložbu ‘120 godina Guvernerove palače’ te dvije gostujuće izložbe, mađarsku ‘Kada rijeka postaje more’ i talijansku ‘Gusari našega mora’. Sabrina Žigo, viša kustosica Muzeja grada Rijeke je osim događanja vezanih uz veliku izložbu o riječkom torpedu u Željezničkom skladištu na Žabici, najavila i zajedničku prezentaciju muzeja „Muzeji zajedno-muzejske priče“. Ivo Matulić iz MMSU-a najavio je njihova dva projekta, izložbu ‘Contesting/Contexting sport’ te Spajalicu 2016 odnosno performans i intervencije u javnom prostoru, a ravnateljica opatijskog Hrvatskog muzeja turizma Katarina Mažuran Jurešić izložbu fotografija Srgjana Kerima ‘Moj mobilni svijet’.
Riječke ljetne noći bit će otvorene u petak, 1. srpnja kada će na Korzu i okolnim trgovima od 19 sati trajati program Urbana uvertira u Riječke ljetne noći s nastupima uličnih umjetnika i zabavljača, a u 21.30 sati festival će biti službeno otvoren ispred HNK Ivana pl. Zajca programom ‘Vaše kazalište vama’. Potom će u 22.30 sati u prolazu između Radio Rijeke i Malog salona biti upriličena 3D prezentacija ‘Muzeji zajedno-muzejske priče’.
Istoga dana u Gradskom kazalištu lutaka bit će održana prezentacija dramsko-lutkarske radionice za djecu ‘Čudesna ljetna noć’ u 19 sati dok će u 20 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju uslijediti virtualna izložba ‘120 godina Guvernerove palače’.

Foto: Press