fbpx

Svečano izvedena premijera opere Madama Butterfly

Zagreb…

U HNK-u Zagreb premijerno izvedena opera Madama Butterfly

Madama ButterflyPremijera opere Giacoma Puccinija Madama Butterfly u režiji Andree Cignija te pod ravnanjem Marcella Mottadellija održana je u petak 25. listopada na Svjetski dan opere. Prva ovosezonska operna premijera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu jedna je od najdirljivijih Puccinijevih opera. Dramatična je to i potresna priča o srazu dvaju svjetova u kojima bezuvjetna ljubav nije bila dovoljna za sreću i miran život.
Madama ButterflyVeliki talijanski skladatelj Giacomo Puccini napisao je operu Madama Butterfly krajem 1903., zabilježivši na partituri i vrijeme kada je odložio pero: bilo je to 27. prosinca 1903., malo prije ponoći. Iako je autor unaprijed vjerovao u uspjeh svojega novog djela, na praizvedbi u milanskoj Scali 17. veljače 1904., na kraju izvedbe uslijedili su brojni zvižduci i sveopće negodovanje. No, Puccinija to nije osobito uzbudilo jer je bio posve uvjeren u kvalitetu svojega djela. Izvedba u Bresci u svibnju 1904. godine dala mu je za pravo i tada započinje trijumfalan put ove opere po talijanskim i svjetskim pozornicama.
Poslije više od petnaest godina Opera zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta ponovno ima na repertoaru ovo besmrtno djelo, koje je na scenu postavljeno u koprodukciji s Fondazione Arena di Verona, uglednim organizatorom jednoga od najpoznatijih svjetskih ljetnih opernih festivala.

Foto: Luka Dubroja