fbpx

Tajne petog staleža

Tajne petog stalezaPETI STALEŽ je film o događajima koji su zauvijek promijenili svijet. Svaka generacija ima buntovnika koji promijeni pravila igre moći i postane ikona; za neke on je vizija nade, a za druge opasni državni neprijatelj. Početkom 21. stoljeća ta je osoba postao Julian Assange i njegov WikiLeaks. Neprofitna organizacija pokrenuta je 2006. godine kako bi omogućila objavu tajnih i potencijalno uznemirujućih informacija anonimnim izvorima uz sigurnost zaštite identiteta zahvaljujući dosezima najmodernije kriptog­rafije. Tako je WikiLeaks razbio kalup informativnog novinarstva, potpuno razo­ružao postojeće medije i razbjesnio vlastodršce.  Zatim je i sam Assange postao priča 2010. kad je WikiLeaks pokrenuo objavu najvećeg broja taj­nih dokumenata koju je javnost ikad vidjela, a on se pojavio kao junak, zločinac(?), novinar ili možda samo čovjek…
Tajne petog stalezaFilm je o događajima koji su zauvijek promijenili svijet. Ovo je tema oko koje se dvoje ljudi jedva mogu usuglasiti. Zato su, uzev­ši to u obzir, autori htjeli napraviti dramatičan film koji će dodatno potaknuti ras­pravu. Nisu ciljali snimiti anti-WikiLeaks film, niti pro-WikiLeaks film, već se dotaknuti nekih nevjerojatnih stvari koje su postignute. Odlučili su poka­zati više gledišta, postaviti mnoga pitanja i ostaviti gledateljima da vuku zaključke.

Redatelj Bill Condon
Prvi stalež: Crkva/Vlada
Drugi stalež: Plemstvo/Bogata elita
Treći stalež: Građanstvo/Radnici
Četvrti stalež: Novinari/Mediji
Peti stalež: Oni kojima je cilj ostale držati pod kontrolom, od nedavno znani kao zviždači, zviždači-čuvari, građani-novinari… i WikiLeaks.

Film TAJNE PETOG STALEŽA napeti je triler koji prati osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea (Benedict Cumberbatch) koji s kolegom Danielom Domscheit-Bergom (Daniel Brühl) odluči postati zviždač-čuvar privilegira­nih i moćnih. Stvaraju online platformu koja omogućuje zviždačima da ano­nimno otkrivaju tajne podatke i ukažu na mračne tajne vlasti i korporativni kriminal. Uskoro javnost doznaje više no što bi ikad objavile najveće svjetske medij­ske organizacije, ali kad Assange i Berg dobiju pristup  većoj količini tajnih službenih dokumenata no itko dotad u američkoj povijesti, naći će se pred teškim pitanjima: prvo je koja je cijena čuvanja tajni u slobodnom društvu, a drugo je koja je cijena njihovog otkrivanja?
TAJNE PETOG STALEŽA pogledajte u multipleksima CineStar i odabranim kinima od 24. listopada.

[vsw id=”NSj712LiS1I” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]