fbpx

Tjedan glazbe za djecu i mlade: Žar ptica Igora Stravinskog

Zagreb…

Tjedan glazbe za djecu i mlade Hrvatske glazbene mladeži je Žar ptica Igora Stravinskog

Tjedan glazbe za djecu i mladeNadahnuće ovogodišnjeg događanja Tjedan glazbe za djecu i mlade Hrvatske glazbene mladeži je Žar ptica Igora Stravinskog. Početkom svake školske godine Hrvatska glazbena mladež raspisuje Nagradni natječaj Radost slikanja uz glazbu za najuspješnije likovno ostvarenje inspirirano slušanjem glazbe, a upravo je likovna izložbe danas svečano otvorena kada je i predstavljen ovogodišnji Tjedan glazbe za Tjedan glazbe za djecu i mladedjecu i mlade na kojem su govorili: maestro Tonči Bilić, predsjednik Hrvatske glazbene mladeži, Dražen Siriščević, ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, te Vesna Kusin, povjesničarka umjetnosti, predsjednica Ocjenjivačkog suda Nagradnog natječaja Radost slikanja uz glazbu.
Ove godine za likovne radove nadahnuće djeci i učenicima bila je baletna suita Žar ptica Igora Stravinskog kojeg će mladoj publici kroz tri koncertne izvedbe, 3. i 4. travnja, glazbeno ovjekovječiti Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Tončija Bilića i u pratnji učenika Škole suvremenog plesa Ane Maletić, a pripovjedački će oplemeniti Dinko Bogdanić. Na likovni natječaj je pristiglo 283 rada na kojem su sudjelovala djeca pod mentorstvom vrsnih odgajatelja, nastavnika i profesora iz čak 16 osnovnih, 6 srednjih škola i 3 dječja vrtića.
Tjedan glazbe za djecu i mladePrva nagrada za likovni uradak pripala je Mihaeli Suk iz osmog razreda O.Š. Dore Pejačević u Našicama, koja je pod mentorstvom Mirjane Šutalo Vulić za glazbu i Sanje Portnar za likovnost, glazbu Žar-ptice Igora Stravinskoga dočarala snažnim koloritom jakih boja koje, pretapajući se u žestokim pokretima kista i pastoznim namazima, zapravo prenose doživljaj snažnoga i vibrantnog zvuka Stravinskoga. Ujedno je djelo Mihale Suk izabrano i za glavni vizual ovogodišnjeg Tjedna glazbe za djecu i mlade.
Druga nagrada dodijeljena je Artinu Merseli iz petog razreda OŠ Lovre pl. Matačića u Zagreb, a Jana Piljek iz petog razreda O.Š. braće Radića iz Ivanić Kloštra dobitnica je treće nagrade. Dodijeljene su i tri posebne nagrade koje su pripale Karlu Bosanoviću iz trećeg razreda O.Š. Kneginec Gornji u Turčinu, te Steli Marković i Lani Vujanovac iz četvrtog razreda O. Š. Ivana Kukuljevića iz Belišća.
Ovogodišnji Tjedna glazbe za djecu i mlade održava se od 1. do 4. travnja 2019. godine u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a posvećen je razvoju mlade publike i njegovanju umjetničke vrijednosti klasične glazbe.

Foto: Press