fbpx

Turbofolk Olivera Frljića: Svečana izvedba i posveta Andreji Blagojević

Rijeka…

Izvedba kultne predstave ‘Turbofolk’ povodom 10. godišnjice izvođenja posvećena je Andreji Blagojević

Turbofolk, Andreja BlagojevićIzvedbom kultne, višestruko nagrađivane predstave riječkog HNK Ivana pl. Zajca ‘Turbofolk (Ri-Loudid)’, u ponedjeljak, 18. lipnja 2018. s početkom u 20.00 sati u HNK Ivana pl. Zajca, bit će obilježeno 10 godina njenog izvođenja. Prema želji glumačkog ansambla, predstava će biti posvećena njihovoj prerano, prije tri godine, preminuloj kolegici, dramskoj prvakinji Andreji Blagojević koja je činila originalni glumački postav. Upravo stoga, nakon dugo vremena, ponovno se okupila prva glumačka ekipa, uz posvetu Andreji:
– Postoje neke predstave i rad na njima, koje se urežu u kolektivnu svijest njenih sudionika i ostanu tako zaključane u srcima i sjećanju. Turbofolk je jedna od njih. Kad god je igramo, s nama si. Tvoj duh je među nama jer znamo koliko si je voljela i s koliko ljubavlju igrala. 18. lipnja igrat ćemo Turbofolk u staroj postavi i tu predstavu, a bliži se negdje i stota izvedba, posvećujemo tebi, draga Andreja. Sigurni smo da ćeš biti s nama – Vole te: Tanja, Jelena, Olivera, Anastazija, Dražen, Alen, Damir, Jasmin, Giuseppe.
TurbofolkPredstava, autorski projekt Olivera Frljića, ostvarena u produkciji Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca, premijerno je izvedena 31. svibnja 2008. Od tada je polučila uspjehe na mnogim inozemnim i domaćim festivalima poput, budimpeštanskog Spring Festivala, bečkog festivala Wiener Festwochen, festivala „Beyond belonging“ u Berlinu, Sterijinog pozorja u Novom Sadu, Festivala Turbofolkmediteranskog kazališta „Purgatorije“ u Tivtu, Gavellinih večeri u Zagrebu, Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, Festivala „Zlatni lav“ u Umagu, Marulićevih dana u Splitu, Međunarodnog festivala Slovenskog mladinskog gledališča u Ljubljani ili Malta festivala u poljskom Poznanu. Postala je jednom od najnagrađivanjih u povijesti riječkog kazališta.
Uz režiju, Oliver Frljić potpisuje i izbor glazbe te scenografiju zajedno s Borutom Šeparovićem, dramaturgom predstave. Za kostimografiju je zaslužan Modni studio Artiđana, a za oblikovanje svjetla Boris Blidar.
U obljetničkoj predstavi igraju Olivera Baljak, Anastazija Balaž, Alen Liverić, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Giuseppe Nicodemo, Damir Orlić i Tanja Smoje.
Od samog početka, ‘Turbofolk’ je pokazao potencijal dugovječne uspješnice jer su ga, gdje god se izvodio, i publika i kritika sjajno prihvatili.
Predstava progovara o fenomenu narodnjačke glazbe i čitavoj subkulturi koju predstavlja. Riječima samog autora Frljića, „Turbofolk je predstava iz naroda i predstava za narod u hrvatskom narodnom kazalištu. Turbofolk je hrvatsko narodno kazalište 21. stoljeća. Turbofolk prosvjećuje. Turbofolk je istina. Turbofolk je predstava iz života i život sam.“
Predstava Turbofolk je oslobođenje i pobuna, obračunavanje s društvenim lažima. Surova iskrenost ove predstave ne prestaje biti izazovna i u novom izdanju nakon punih 10 godina izvođenja.

Foto: Press – Dražen Šokčević