fbpx

Koncert Balkaniada u HNK: Marius Mihalache

Zagreb…

Marius MihalacheRumunjski umjetnik i skladatelj Marius Mihalache, kojeg nazivaju i Čarobnjak cimbala, održat će 5.svibnja 2019. godine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu koncert Balkaniada, organiziran u suradnji s rumunjskim veleposlanstvom.
Mihalacheva glazbena koncepcija kojom će se predstaviti hrvatskoj publici potaknula je balkanske ritmove do zanimljivih krajnosti stvarajući fuzije popularne rumunjske glazbe s tradicionalnom balkanskom glazbom. Svojevrstan je to glazbeni eksperiment koji na začuđujući način spaja cimbalo s flautom, harmonikom, solo vokalom i bubnjevima.
Marius Mihalache piše glazbu za film i kazalište te ima više od 29 godina iskustva u izvođenju i vođenju međunarodnih i nacionalnih majstorskih tečajeva u pisanju pjesama, skladanju pjesama za filmove, povijesti cimbala, improvizacijske i izvedbene tehnike.
Marius MihalacheDijelio je pozornicu s mnogim poznatim umjetnicima kao što su Chick Corea, Gloria Gaynor, Nina Simone, Kitaro, Steve Vai, Mike Stern, Boo Boo Davis, Billy Cobham, Sergio Mendez, Larry Coryell, Philip Catherine.
Dobitnik je i brojnih nagrada za interpretativnu virtuoznost od djetinjstva, a sa 17 godina svira na cimbalu Rachmaninoffa, Chopina, Schumana, Schuberta i Mozarta. Više puta je pozivan da nastupa u sjedištu Organizacije Ujedinjenih naroda, u nazočnosti šefova države, sudionika summita.
Izvodio je koncert i u Bijeloj Kući na proslavi stogodišnjice neovisnosti države Panama u nazočnosti visokih dužnosnika iz većine zemalja svijeta, uključujući predsjednika G.W. Busha.
Godine 2018. izlazi njegov posljednji balkanski projekt nazvan Saftita (što znači dobar početak na rumunjskom) i ostvaruje veliki uspjeh.

Foto: Press