Video: Nova kazališna sezona HNK i početak pretplate
By redakcija On 14 srp., 2020 At 09:25 AM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Zagreb…

Kazališna sezona 2019./2020. privedena je kraju, a zagrebački HNK jedan je od rijetkih svjetskih kazališta koji je imao sreću nastaviti i završiti sezonu

HNK– Nova sezona je pred vratima, a upis pretplate svi zainteresirani novi pretplatnici mogu obaviti već 15. srpnja putem weba www.hnk.hr te na blagajni HNK-a u Zagrebu od 31. kolovoza sve do 30.rujna. Sezonu 2020./2021. osmislili smo vjerujući kako nam upravo teatar u ovim nesigurnim vremenima možda može najviše pomoći. I to podjednako gledateljima kao i umjetnicima. Gledatelje ćemo u idućoj sezoni iznova podsjetiti našim predstavama koliko teatar može biti utjeha, utočište i mjesto za susrete – rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.
Kazališna sezona 2019./2020. privedena je kraju, a zagrebački HNK jedan je od rijetkih svjetskih kazališta koji je imao sreću nastaviti i završiti sezonu. Ravnatelj Baleta HNK u Zagrebu Leonard Jakovina najavio je premijeru baleta Ponos i predrasude, glasovita klasika Jane Austen, koji će baletno uprizorenje doživjeti u studenome u koreografiji Lea Mujića. Druga baletna premijera bit će Giselle, kraljica romantičnog baleta, koju će koreografirati i režirati poznati španjolski plesač, koreograf i dugogodišnji ravnatelj španjolskoga Nacionalnog baleta Jose Carlos Martinez, a glazbenom izvedbom ravnat će Dian Tchobanov.
Ravnatelj Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan istaknuo je kako je kazalište, nakon zatvaranja i ponovna otvorenja, nastavilo rad u jakom tempu. Nakon lipanjske pretpremijere predstave Kafka na žalu prema djelu Harukija Murakamija u adaptaciji Franka Galatija i režiji Ivice Buljana, premijera ovog začudnog djela bit će u rujnu.
– Nakon Murakamija nastavljamo s adaptacijom popularnoga i hvaljenog romana Genijalna prijateljica Elene Ferrante, autorice koja ne otkriva svoj identitet, a koja prati odrastanje dviju djevojčica iz siromašne napuljske četvrti. Na scenu će ju postaviti naš stalni gostujući redatelj Paolo Magelli kojemu se veselimo jer će iznijeti tako veliko djelo – rekao je Ivica Buljan.
HNKRavnatelj Drame najavio je i remek-djelo ruskoga klasika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja – Revizora u režiji istaknutoga kazališnoga umjetnika Sergeja Potapova kojega su gledatelji imali priliku upoznati u Zagrebu tijekom festivala Sanktpeterburške sezone, gdje je gostovao s predstavom Taras. U scenskom prostoru tonskog studija HNK predstavit će se autorski projekt Ivora Martinića Jackpot koji će se baviti temom prijateljstva.
U idućoj sezoni bit će praizveden i pobjednički tekst, najbolji od 166 pristiglih na Natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta. Izvest će ga glumački ansambl HNK u Zagrebu.
Ravnatelj Opere Marcello Mottadelli predstavio je operne naslove sljedeće sezone, koju će otvoriti jedna od najpopularnijih i najljepših svjetskih opera – Bizetova Carmen kojom će ravnati Fabrizio Maria Carminati i Josip Šego u režiji Bernarda Arnauda.
Mottadelli je u premijernom ciklusu predstavio Offenbachov Fantasio, koprodukciju Hrvatskoga narodnog kazališta s pariškom Operom Comique, Grand Theatre de Geneve, Opera de Rouen i Opera de Montpellier. Tom koprodukcijom ravnat će Laurent Campellone u režiji Thomasa Jollyja. Predstavljena je i Smrt u Veneciji u režiji slavnoga Ive van Hovea a nastavljajući plodnu suradnju s Muzičkim biennaleom Zagreb, HNK u Zagrebu praizvest će i suvremeno operno djelo Posljednji intermezzo Berislava Šipuša.
Intendantica Dubravka Vrgoč ističe kako od se rujna nastavlja i Festival svjetskoga kazališta, Filozofski teatar kao i, nadamo se, sva planirana gostovanja otkazana zbog pandemije.
UPIS PRETPLATE
Upis pretplate za postojeće pretplatnike za sezonu 2020./2021. započet će 31. kolovoza i trajati do 30. rujna. Za sve neodržane predstave iz sezone 2019./2020. umanjit ćemo iznos cijene pretplate za novu sezonu. Ako pretplatnici žele zadržati isti pretplatnički ciklus, mjesta kojima su se koristili u ovoj sezoni čekat će ih do 11. rujna.

Foto: Press – HNK Zagreb
Video:

comment closed