fbpx

Video: Premijera filma Osmi povjerenik

Na Braču…

Nakon bračke premijere danas, u utorak 9. siječnja slijedi zagrebačka premijera filma Osmi povjerenik

Osmi povjerenikNakon što nas je Renato Baretić kroz pisanu fikciju godinama vodio na Trećić, ovaj neobični otok kroz film Osmi povjerenik osvanut će na kino platnu. Iščekivana ekranizacija Baretićeva bestselera u režiji Ivana Salaja po prvi puta će se publici predstaviti na otoku Braču na kojem je veći dio filma i snimljen – premijera filma Osmi povjerenik održat će danas, u petak, 5. siječnja 2018. godine s početkom u 19.00 sati, u Kinu Mediteran Supetar. A nakon bračke premijere, uslijedit će premijera filma u Zagrebu, u utorak 9. siječnja.
Osmi povjerenikViše od polovice snimanja filma Osmi povjerenik filmska je ekipa provela na Braču, gotovo cijeli ožujak i početak travnja te još četiri dana u listopadu 2016. godine. Selo Škrip tako je za potrebe snimanja postalo Trećić, tamo je snimljen veći dio interijera, pa su kuće mještana poslužile tome da prikažu život Trećićana unutar četiri zida, a kuću jednog od glavnih likova Tonina, odglumio je kaštel Cerinić, ujedno i rodna kuća majke redatelja filma Ivana Salaja.
Od ostalih bračkih lokacija, snimalo se na škripskom groblju, u crkvi i u muzeju Uja, koji je za tu svrhu pušten kratko u pogon. Nekoliko dana je glumce i ekipu ugostila vila obitelji Gospodnetić u Dolu. Trećićanski svjetionik je odglumio brački svjetionik Ražanj, a trećićansku luku uvala Smrka. Luku Drgić 1930-te, odglumila je uvala Splitska.
Lica stanovnika Trećića najvećim su dijelom oživotvorila lica Škripjana i Nerežišćana, uz pomoć Supetrana i mještana Milne.
Osmi povjerenikOsmi povjerenik dugometražni je prvijenac redatelja i scenarista Ivana Salaja, nastao u produkciji Alka filma. Na bračkoj premijeri film će predstaviti redatelj Ivan Salaj, glumci Frano Mašković (naslovna uloga), Ivo Gregurević, Nadia Cvitanović i Filip Šovagović, producent Jozo Patljak, direktor fotografije Slobodan Trninić, kostimografkinja Morana Starčević, montažer Marin Juranić te autor romana Renato Baretić.
U filmu nastupaju Frano Mašković, Borko Perić, Ivo Gregurević, Nadia Cvitanović, Goran Navojec, Filip Šovagović, Iva Mihalić, Mate Gulin i Špiro Guberina.
Osmi povjerenikPodsjetimo, Osmi povjerenik ‘smješten’ je na Trećiću, našem najudaljenijem naseljenom otoku, gdje život funkcionira van kontrole sustava i državnih organa vlasti. Živopisan je to otok, na kojem nema telefona, signala za mobitel, otok koji ima dvije crkve, ali nijednog svećenika, otok koji je za ostali dio države pao u potpuni zaborav. No Trećićani s tom činjenicom nemaju problema. Problematičnim se to čini samo jednom čovjeku, kompromitiranom političaru Siniši Mesjaku koji po političkoj kazni biva prognan upravo na taj otok, sa zadatkom da tamo organizira izbore i ustroji lokalnu upravu, tj. vlast. Baš taj isti zadatak neuspješno je odradilo čak sedam njegovih prethodnika.

Foto: Press
Video:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=t_gQwSTAUU8[/embedyt]