fbpx

Proglašenjem pobjednika završio Animafest Zagreb 2018.

Zagreb…

Animafest28. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2018 završio je ceremonijom dodjele nagrada u Kinu Europa. Nakon više od 400 prikazanih filmova i brojnih popratnih događanja u šest festivalskih dana, stigao je i najsvečaniji trenutak proglašenja najboljih autora i filmova.
Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma u sastavu Jeanette Bonds, Sanja Borčić, Piotr Dumała, Robert Morgan i Pedro Rivero odlučio je Grand Prix dodijeliti francuskom filmu Pad (La Chute) redatelja Borisa Labbéa, u produkciji kuće Sacrebleu Productions. U obrazloženju žirija stoji da je Pad kaleidoskopski film koji se odvija na veličanstvenom slikarskom platnu i podsjeća na srednjovjekovne prikaze apokalipse, a prikazuje nam bezvremensku i tragičnu viziju čovječanstva.
AnimafestIsti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće uručio Nikiti Diakuru za film Fest (Njemačka, vlastita produkcija), ističući njegovu svježu perspektivu, digitalnu inovativnost i kreativnu uporabu suvremene tehnologije, uz referiranje na moderne supkulture.
Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je njemačko-meksičkom filmu 32-Rbit Victora Orozca Ramireza za hrabru i impresivnu osobnu animiranu viziju ukorijenjenu u suvremenom krajoliku društvenih mreža.
Članovi žirija odlučili su dodijeliti i posebna priznanja. Jeanette Bonds nagradila je tako hrvatski film Kako se kalio čelik (How Steel Was Tempered) Igora Grubića, u produkciji Kreativnog sindikata, zbog sposobnosti prikazivanja više razina odnosa, od osobnih i obiteljskih, do povijesnih i političkih u naizgled jednostavnoj priči. Prema odluci žirija Velikog natjecanja dugometražnog filma u sastavu Olga Bobrowska, Joni Männistö i Arsen Anton Ostojić Grand Prix je pripao filmu Kakav veličanstveni kolač! (This Magnificient Cake!, Belgija / Francuska / Nizozemska) Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa, nastalom u produkciji kuća Beast Animation i Vivement Lundi. Žiri je nagradu dao za majstorsko istraživanje kolonijalne povijesti vlastite zemlje na suptilan, duhovit, ali i okrutan način te za čudesno snimanje i stvaranje uvjerljivih i ekspresivnih likova.
29. Svjetski festival animiranog filma održat će se od 3. do 8. lipnja 2019. godine.

Foto: Press