fbpx

Etno Di: Vrlička narodna nošnja

Izrada…

Etno DiDiana Hunić izrađuje narodne nošnje, a za portal Scena.hr je predstavila vrličku narodnu nošnju koja je dio naše povijesti.
– Košulja je izrađena od bijelog platna. Oko rukava, vrata i prsa ima bogat vez u tehnici križića sa zlatnim i bijelim koncem. Za jedan muški pas potrebno je jako puno struke, a struka je gajtan koji se radi na drvenim rašljicama tako da se konac prebacuje preko drveta i tada se plete. Za sat vremena možete napraviti jedan metar struke. Na košulju se odijeva prsluk. Prsluk se radi od domaćeg stupanog modrog sukna na crvenoj čoji. Bogato izvezenim bodom lančancem i okolo ukrašeno sa zelenim i crvenim resama – objasnila je vlasnica i dizajnerica Etno Di brenda.  A nikako ne smijemo, dodaje, izostaviti i najsvečaniji detalj, a to su bičve.
Vrlička narodna nošnja, priča Diana, nasljeđivala se s koljena na koljeno koju Etno Disu nekad u davnini tkale jedne od prvih tkalja.
– Još treba naglasiti da su džepovi i izrađeni od crvene čoje te su ukrašeni crvenim svilenim gajtanom. Hlače se rade od domaćeg modrog sukna, a one su pak ukrašene zelenom, modrom i crvenom svilom – naglasila je Diana. Model za predstavljanje narodne nošnje, koju je izradila Diana, bio je Mister Turizma Matej Cvitanović.

Foto: Privatni album