fbpx

Festival ljubavi i vina: Hrvatska vinska priča!

Slavimo vino…

Hrvatska vinska cestaHrvatska vinska priča‘ dvodnevni je novopokrenuti festival ljubavi i vina koji će 14. i 15. veljače 2014. na Trgu bana Jelačića po prvi puta okupiti hrvatske vinare uz predstavljanje vinskih cesta i promoviranje vinskog turizma u Hrvatskoj, koji objedinjuje proizvodnju i prodaju vina s turizmom.
Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić glavni je pokrovitelj ‘Hrvatske vinske priče’, koja ima gospodarski, kulturni i turistički značaj.
Manifestaciju zajednički organiziraju Udruga Vinska cesta grada Zagreba i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, a povezat će se s već poznatim projektom SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ. Organizatori ‘Hrvatske vinske priče’ priliku za hrvatska vina vide u posebnosti i prepoznatljivosti, u povezivanju lokalne gastronomije, vina i turizma u cjeloviti i jedinstven turistički proizvod.
Građani će tijekom dva dana održavanja festivala ‘Hrvatska vinska cesta’ na 600 m² izložbeno-prodajnog prostora na Trgu bana Jelačića upoznati osamdest  prepoznatljivih i uspješnih vinara iz cijele Hrvatske i kušati njihova vina.
vinska cestaManifestaciji se pridružilo i Udruženje vinarstva koje djeluje pri HGK s brandom hrvatskih vina „Vina Croatia – Vina Mosaica“, s prepoznatljivim i reprezentativnim vinarima iz četiri regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Dalmacija, Istra i Bregovita Hrvatska.
Uz središnji program u šatoru na Trgu bana Jelačića, bogat program manifestacije odvijat će se na još dvije lokacije – u Hrvatskoj kući ‘Materna priča’ i u hotelu Dubrovnik. U Hrvatskoj kući„Materna priča“ ( Preradovićeva 31) , udruga WoW (Women on Wine) koja okuplja jake ženske snage vinarstva i objedinjuje enologinje, sommelierke i žene ljubiteljice vina, građanima će ponuditi nekoliko zanimljivih radionica. Na samo Valentinovo, 14. veljače, Hrvatska kuća ponudit će znatiželjnicima i zaljubljenima i tzv. vinske izazove – vinski maraton za zaljubljene parove, a posjetitelji hrvatske kuće moći će naučiti koja se pravila poštuju pri sljubljivanju vina i hrane, i kušati zanimljive okuse prilikom sparivanja ‘božanskog  napitka’ kojim se vino smatra još od davnina, uz sir, čokoladu i tradicionalne hrvatske delicije.
Festival ljubavi i vina ‘Hrvatska vinska priča’ trebao bi prerasti u tradicionalnu manifestaciju, a ovogodišnje, premijerno izdanje festivala okupit će velik broj zainteresiranih predstavnika medija iz svih krajeva hrvatske, te susjednih država koji će u sklopu festivala  imati priliku i obići vinsku cestu Grada Zagreba.

Foto: Press Scena.hr