Kolinda Grabar-Kitarović: Apoksiomen je dio identiteta Malog Lošinja i hrvatskoga Jadrana
Piše: redakcija On 1 svi., 2016 At 04:06 PM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Lošinj…

Svečano otvoren Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju

Kolinda Grabar-KitarovićApoksiomen, taj brončani atlet koji je stoljećima bio u zagrljaju plavih jadranskih dubina, od večeras je u brižnom zagrljaju dobrih ljudi Malog Lošinja, grada koji živi s morem. Nakon višestoljetnog podmorskog sna i gotovo dvadesetogodišnjeg putovanja, izlaganja po najznačajnijim muzejima svijeta u kojem su mu društvo činili njegovi suvremenici, naš je strugač došao na svoje. Apoksiomen je postao dio identiteta Malog Lošinja i hrvatskoga Jadrana. Večeras slavimo njegov povratak u lošinjski zavičaj, u istinskoj svečanosti ljepote, umjetnosti i kulture. Ovaj muzej nije samo mjesto izlaganja jednog antičkog kipa, ovo je mjesto koje dokazuje da hrvatska struka dostiže svjetski vrh znanja i stručnosti. Uvjerena sam da je ovaj muzej, sav trud i znanje utkani u njega, jedna od najboljih potvrda hrvatske izvrsnosti na europskoj kulturnoj pozornici. Ističem ustrajnost gradskih čelnika s gradonačelnikom Cappellijem, koji su dugi niz godina, zajedno s nama, pripremali ovaj trenutak. Ova brojčano mala lošinjska zajednica zapravo je velika jer je hrabro ostvarila svoju ambiciju i postigla rezultat kojim se ni veći gradovi ne mogu podičiti – rekla je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.
ApoksiomenU Malom Lošinju, jučer 30. travnja 2016. godine svoja je vrata svečano otvorio Muzej Apoksiomena u kojem se javnosti predstavila jedinstvena, dugoiščekivana statua Apoksiomen. Muzej Apoksiomena svečano je otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pri tom izrazivši zadovoljstvo i oduševljenje. Svečanosti su prisustovali i brojni članovi diplomatskog zbora akreditiranog u Republici Hrvatskoj.
Antički brončani kip atleta, visok 192 cm, pronađen 1997. godine, a izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja još 27. travnja 1999. godine, jedina je za sada pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Tijekom restauracije, istraživanjem materijala i stila izrade kip je datiran u 2.-1. st. pr. Kr. Od osam do sada poznatih varijacija prototipa Apoksiomena, lošinjski je kip najcjelovitiji i najsačuvaniji. Tri godine prije izranjanja slučajno ga je otkrio sportski ronilac i amater fotograf iz Belgije Rene Wauters na dubini od 45 metara. U istraživanju lokaliteta i vađenju kipa sudjelovali su znanstvenici iz pet zemalja, a preduvjet restauratorskih radova bila je desalinizacija koja se vršila do listopada 2000. nakon čega su krenuli konzervatorsko restauratorski radovi koji su trajali šest godina.

Foto: Press

comment closed